20.4 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialCare sunt principalele MODIFICĂRI ale Legii restituirii proprietăţilor. Ponta:Statul român trebuie să...

Care sunt principalele MODIFICĂRI ale Legii restituirii proprietăţilor. Ponta:Statul român trebuie să dea înapoi 8 MILIARDE DE EURO

Statul român trebuie să efectueze plăţi către românii cărora li s-au confiscat proprietăţile în perdioada comunistă în valoare de 8 miliarde de euro şi mai are de soluţionat 200.000 de dosare, a declarat, vineri, premierul României, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, Victor Ponta a prezentat principalele modificări aduse Legii retrocedărilor: parcurile nu vor mai fi retrocedate, cesionarii nu mai pot primi despăgubiri în natură, iar clădirile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice vor fi retrocedate în natură, cu condiţia ca, pentru cel puţin 10 ani de la momentul retrocedării, proprietarul să fie de acord cu continuarea activităţii instituţiei. 

De asemenea, proprietarii ale căror dosare se vor judeca de acum înainte îşi vor primi despăgubirile  în bani începând cu 2017.

Găsiţi ataşat documentul cu propunerile Guvernului de modificare ale Legii retrocedărilor, precum şi extrase din document.

27.000 dosare, soluţionate până în prezent

Victor Ponta a arătat că, până în prezent, s-au soluţionat aproximativ 27.000 de dosare, din care numai 13.000 de proprietari au primit despăgubiri, iar restul aşteaptă în continuare efectuarea plăţilor din partea statului român. De asemenea, statul a retrocedat 340.000 hectare de teren intravilan, un milion de hectare extravilan şi 9.000 de clădiri publice. În total, este vorba de aproximativ 5 miliarde de euro.

Citeşte şi UNAPER solicită audieri la CEDO privind soluţionarea dosarelor de restituire a proprietăţilor

Totodată, premierul a subliniat că există fenomenul „samsarilor”: „Adevăraţii proprietari au fost amânaţi şi s-a produs fenomenul vânzării drepturilor litigioase sau samsarii imobiliari”, a arătat el.

Printre sediile de clădiri pentru care s-au depus cereri de retrocedare, se numără Facultatea de Limbi Străine şi Babeş-Bolyai.

Ce modificări aduce Guvernul Legii privind restituirea proprietăţilor

Noua lege îi excludă pe cesionari de la despăgubirile în natură, parcurile nu vor mai putea fi restituite, iar clădirile şcolilor, grădiniţelor şi spitalelor pot fi retrocedate doar cu păstrarea destinaţiei clădirii, pentru cel puţin 10 ani, conform unui comunicat de presă al Guvernului, remis redacţiei. 
 
De asemenea, proiectul pe care Executivul îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare mai stipulează că, în natură, se vor mai restitui doar terenurile disponibile, iar cele care nu mai sunt disponibile vor fi luate din fondul de stat. Totodată, terenurile acordate din fondul de stat vor fi atrbuite prin licitaţii, începând cu 2016. 
 
Pentru titularii titlurilor de despăgubire deja emise si neplatite din 2010, platile se fac in interval de 5 ani, începând cu 2014 (14.000 dosare). În ceea ce priveşte eşalonarea plăţilor pentru dosarele noi, acestea vor fi efectuate timp de şapte ani, începând cu 2017. 
 

 Principalul motiv pentru care Guvernul a decis să îşi asume răspunderea pe Legea despăgubirilor este că angajarea reprezintă „o soluţie adoptată rapid,până când expiră termenul acordat României de CEDO”, se mai precizează în comunicat. 

Mai jos, principalele declaraţii din cadrul conferinţei de presă:

-Unele idei le-am mai corectat, le-am mai adaptat si in mod sigur vor fi schimbate in urma amendamentelor depuse de parlamentari, insa ideile trebuie să rămână şi trebuie ca toată lumea să cunoască ideile acestei legi.

-Este o problemă rămasă nerezolvată după 1989, prin Legea 247 din 2005, când s-a dorit rezolvarea restituirilor.

-Ca problemă istorică a restituirilor, problema datează de la sfârşitul anilor 1940, în ultimii 20 de ani nu am reusit să realizăm acest lucru.

Citeşte şi Proiectul de Lege privind restituirea proprietăţilor a fost trimis în Parlament. Bisericile Greco-Catolică şi Romano-Catolică îi cer lui Ponta să AMÂNE asumarea pe Legea restituirii- update

8 miliarde de euro pentru statul român- solicitări superioare.

-Până în acest moment, în diverse forme, s-a restituit în natură şi s-au acordat despăgubiri 150 milioane de euro sau acţiuni la Fondul Proprietatea- 5 miliarde de euro restituiţi.

27.000 dosare cu titlul de despăgubire, doar în 13.000 s-au dat despăgubirile, ceilalţi vor fi plătiţi, nu s-au mai efectuat din 2010 despăgubirile.

200.000 dosare trebuie să soluţioneze.

-Adevăraţii proprietari au fost amânaţi şi s-a produs fenomenul vânzării drepturilor litigioase sau samsarii imobiliari.

9.000 de clădiri au fost restituite în natură către proprietari şi cesionari, reprezentând muzee, grădiniţe, sedii de clădiri, poliţie.

340.000 hectare în intravilan şi m-am întrebat şi eu de unde are România atâta pământ intravilan.

-700.000 de hectare în extravilan şi 300.000 hectare în intravilan.

 -Există solicitări pentru clădiri de tipul sediului Facultăţii de Limbi Străine din Bucureşti sau a clădirii Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj.

Cele mai citite

Copilărie furată: una din opt fete suferă agresiuni sexuale până la 18 ani, conform UNICEF

Analiza UNICEF arată că violența sexuală depășește granițele geografice, culturale și economice Peste 370 de milioane de fete și femei sau una din opt din...

Copilărie furată: una din opt fete suferă agresiuni sexuale până la 18 ani, conform UNICEF

Analiza UNICEF arată că violența sexuală depășește granițele geografice, culturale și economice Peste 370 de milioane de fete și femei sau una din opt din...

Nelu Tătaru a fost îndepărtat de la conducerea PNL Vaslui, după acuzațiile de luare de mită

Medicul Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a fost îndepărtat de la conducerea PNL Vaslui, în urma acuzațiilor de corupție la adresa acestuia. Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă