21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCare sunt cei mai mari producători de arme din lume

Care sunt cei mai mari producători de arme din lume

Un clasament al celor mai mari companii producătoare de armament din lume, dominat de americani, întocmit pe baza ultimului anuar al Institututului Internaţional de Cercetări pentru Pace de la Stockholm,  a fost publicat de La Tribune, monitorizată de Money.ro.

În ciuda crizei globale, 2009 a fost un an de creştere pentru business-ul producătorilor de arme. Pentru anul acesta, industria se aşteaptă la o scădere, din cauza reducerii bugetelor pentru apărare în ţările occidentale. Iată clasamentul primilor zece producători de arme din lume, dominat copios de companii americane.

10. United Technologies (SUA)

Corporaţia americană cu peste 200.000 de angajaţi a cărei activitate militară se concentrează pe producţia de sisteme de rachete şi de elicoptere (este producătorul Sikorsky) a avut anul trecut o cifră de afaceri, pe zona militară, de 11,3 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro).

9. L-3 (SUA)

Una dintre primii zece contractori ai guvernului SUA, firma L-3 Communication oferă echipamente de comandă, control, supraveghere şi recunoaştere. Apărută acum 13 ani prim achiziţia a 10 unităţi de la Lockheed Martin, pe care gigantul nu mai era interesat să le deţină, L-3 a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13 miliarde de dolari (10 miliarde de euro). Are comenzi inclusiv din partea ţărilor emergente, pentru asigurarea nevoilor de securitate internă.

8. Finmeccanica (Italia)

Marele grup italian de aeronautică şi armament se află pe locul opt în clasamentul mondial, cu vânzări de echipamente militare de 13,3 miliarde de dolari (10,3 miliarde de euro) în 2009.

7. EADS (Europa)

Grupul european de aeronautică a înregistrat,singur, anul trecut, o cifră de afaceri de 15 miliarde de dolari (11,6 miliarde de euro) în sectorul producţiei de apărare. EADS rămâne depenedent de vânzările Airbus.

6. Raytheon Company (SUA)

Producător, printre altele, a celebrei rachete anti-rachetă Patriot, grupul american cu 75.000 de angajaţi a rămas al şaselea cel mai mare producător de arme din lume, cu afaceri de 23,1 miliarde de dolari (17,8 miliarde de euro) în 2009. O creştere de aproape 10% faţă de anul precedent.

5. General Dynamics (SUA)

Producător al cunoscutului tanc M1 Abrams, prim fabricant al celebrului avion de vânătoare supersonic F 16 şi lider mondial în detectarea atacurilor cu arme chimice, conglomeratul american a rămas în 2009 al cincilea mare producător de armament din lume. A raportat o cifră de afaceri de 25,9 miliarde de dolari (20 de miliarde de euro).

4. Northrop Grumman (SUA)

Fabricant a celebrei serii de bombardiere B2, corporaţia americană cu peste 120.000 de angajaţi a rămas şi în 2009 al patrulea producător de armament din lume, consemnând o cifră de afaceri de 30,7 miliarde de dolari (23,7 miliarde de euro).

3. Boeing Company (SUA)

Cunoscută mai ales pentru producţia de avioane civilă, compania americană a consemnat, anul trecut, afaceri de 31,9 miliarde de dolari (24,6 miliarde de euro) pe segmentul producţiei de apărare, cifră care o menţine pe locul trei în topul mondial. Boeing lucrează acum la dezvoltarea unui laser care să îmbunătăţească siguranţa vehiculelor armatei americane.

2. BAE Systems (Marea Britanie)

În ciuda creşterii cifrei de afaceri, până la 33,4 miliarde de dolari (25,7 miliarde de euro) gigantul britanic a căzut anul trecut pe locul doi în clasamentul mondial, pierzând prima poziţie pe care o ocupase un an înainte. Jurnaliştii francezi notează că firma produce acum mai ales vehiculele anti-mine necesare armatei americane în Irak şi Afganistan.

1. Lockheed Martin (SUA)

Clasată pe locul doi anul precedent, firma americană cu 140.000 de angajaţi a revenit pe prima poziţie în topul mondial în 2009. Producătorul rachetelor Trident, sau a avionului de transport Hercules a consemnat anul trecut afaceri în zona producţiei de apărare de 42 de miliarde de dolari (32,3 miliarde de euro).

Cele mai citite

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă