11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCapii reţelei Beinur şi adjunctul şefului Poliţiei Neptun, arestaţi pentru 29 de...

Capii reţelei Beinur şi adjunctul şefului Poliţiei Neptun, arestaţi pentru 29 de zile

Curtea de Apel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru fraţii Nuredin şi alte cinci persoane, printre care şi adjunctul şefului Poliţiei Neptun, acuzaţi de şantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi delapidare, transmite Mediafax. Decizia poate fi atacată cu rescurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au reţinut pentru 24 de ore, în urma audierilor, pe Nuredin Beinur, Nuredin Erchin, Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Cristinel Niţoi, Constantin Ovidiu Popa şi Valentin Popa.

Cei şapte au fost duşi, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti.

Ei sunt acuzaţi de şantaj, instigare sau complicitate la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, evaziune fiscală şi delapidare. Ofiţerul de poliţie judiciară Cristinel Niţoi este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului.

Din probele administrate până în prezent anchetatorii au stabilit că, începând din 1999, Nuredin Erchin şi Nuredin Beinur, împreună cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri, în schimbul promisiunii că-şi vor putea derula în linişte afacerile pe litoral.

“Taxele de protecţie se ridicau la câteva mii de euro anual. În ipoteza în care părţile vătămate depuneau plângeri penale la poliţie, inculpaţii, cu sprijinul unui poliţist de poliţie judiciară, reuşeau să stopeze cercetările în cauzele respective şi să muşamalizeze aflarea adevărului, prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată”, a informat, miercuri, Parchetul instanţei supreme.

Potrivit procurorilor, poliţistul Niţoi acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, “contribuind prin acţiunile lui la exercitarea de presiuni asupra părţilor vătămate”.

Pentru a-şi pune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la ameninţări cu moartea la adresa persoanelor vătămate şi a membrilor familiilor acestora, atât în mod direct, cât şi prin mesaje telefonice, precum şi la distrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida, au mai arătat procurorii.

Cercetările au mai relevat şi faptul că printre activităţile infracţionale ale inculpaţilor se numără şi acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoane fizice, prin recurgerea la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate, precum ameninţări cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală, incendierea unor bunuri, exercitate de către “locotenenţii” lui Nuredin Beinur şi Nuredin Erchin.

Totodată, procurorii au mai stabilit că, în urma unui control de natură economică la firma la care Nuredin Beinur este acţionar majoritar, acesta i-a determinat pe Mariana Delu şi Nuredin Erchin, director general şi, respectiv, administrator ai societăţii, “să altereze, distrugă şi să sustragă acte contabile, în vederea prezentării unei situaţii contabile neconforme realităţii, în scopul ascunderii prejudiciului adus bugetului de stat, ca urmare a neachitării obligaţiilor fiscale prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a veniturilor realizate anterior de societatea comercială”.

Pentru prinderea membrilor clanului “Nuredin”, poliţiştii şi procurorii au făcut, marţi, 19 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov şi Sibiu. În urma percheziţiilor, 14 persoane au fost duse pentru audieri la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă