21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCapcanele investitorului roman

Capcanele investitorului roman

Titlul nu este deloc intamplator, mai ales daca urmarim evolutia bursei de la Bucuresti din ultimele 20 de luni, mai exact de cand indicii autohtoni au cunoscut o scadere neasteptata pentru orice investitor roman. Asa ca vom urmari comportamentul Bursei de Valori Bucuresti in stransa corelatie cu evenimentele mai importante si reactia din piata a investitorilor autohtoni.

In primul rand, pe tot parcursul desfasurarii crizei subprime din  SUA si ulterior, pe timpul accentuarii crizei creditului si agravarii contractiei economiei acestei tari, dar si a celei globale, investitorul roman a fost nevoit sa suporte mai mult emotional influentele negative ale pietelor externe prin deprecierea mult mai drastica a preturilor actiunilor din portofoliu, poate cea mai mare din zona, in ciuda faptului ca rapoartele macroeconomice interne erau destul de pozitive. Aceasta influenta a fost prima capcana, care a demonstrat ce inseamna cu adevarat fenomenul globalizarii.

In al doilea rand, comparativ cu efectele destul de pozitive ale alegerii si instalarii administratiei Barack Obama din SUA, dar mai ales ale intentiei aplicarii unor planuri de salvare a economiei acestei tari, investitorul roman a fost prins din nou in capcana dupa instalarea noului guvern roman condus de Emil Boc (vorba vine condus), deoarece de abia atunci a aflat despre marile deficite lasate de fostul guvern populist si incompetent, pe care va trebui sa le suporte din cauza consecintelor rambursarii unui viitor imprumut de urgenta din partea FMI, BMI si BERD.

Si totusi, o capcana destul de mare a venit si vine in continuare tot din interiorul sistemului bursier roman, ramas arhaic si total neperformant, din cauza caruia investitorul roman, lipsit de instrumentele specifice pietelor dezvoltate spot straine, a fost fortat sa-si blocheze banii in actiuni cu pierderi potentiale foarte mari (de 50-80%). Cine s-a opus acestei capcane a fost nevoit sa marcheze in 2008 si 2009 pierderi destul de importante. Ma intreb si voi intreba in acelasi timp operatorul BVB si CNVM cum s-ar fi comportat bursa romaneasca daca am fi avut de la 1 ianuarie 2007 contul global, precum si posibilitatea de shortare (vanzare in lipsa) a actiunilor romanesti ?
Cand multi dintre voi ati crezut ca aici se va incheia prezentarea cu capcanele investitorilor, iata ca voi mai adauga inca una, poate cea mai mare, in care fiecare investitor este prins periodic. Aceasta are legatura directa cu modul de functionare a bursei, iar capcana se refera la zonele crepusculare ale lacomiei si fricii, in fapt un miraj al perioadelor de subevaluare si supraevaluare a preturilor actiunilor, moment in care foarte putini reusesc sa ia decizia de a intra/iesi din piata la timp.

Pentru exemplificare am facut o analiza a momentului la indicele bursier BET-FI, care a constituit de multe ori o atractie, dar si o capcana pentru multi investitori, daca ne referim la blocarea banilor pe timpul unei deprecieri continue, care a atins un nivel maxim de 91,8% de la inceputul recesiunii globale si pana la minimele din 27 februarie 2009. Tot capcana este si mirajul ascensiunii actuale, care a ajuns la 35% fata de minimele anului, deja considerate de unii minimele recesiunii actuale.
Astfel, vom constata ca, dupa cateva praguri de suport considerate minimele locale, indicele tinde nestavilit spre praguri de rezistenta, posibile praguri de supraevaluare, care depind de modul cum investitorii percep in conjunctura internationala actuala influenta anumitor factori interni specifici: reevaluarea profiturilor emitentilor SIFS dupa noile reguli de calcul ale provizioanelor; posibila hotarare pentru modificarea pragului de detinere de la 1 la 5%; marimea dividendelor ce vor fi distribuite etc.

Graficul saptamanal prezinta un prim semnal de INTRARE in piata oferit de pozitia indicatorului RSI, a carui ascensiune – dincolo de linia de supravanzare – sustine partial o asemenea decizie. Ceea ce ne retine, deocamdata, este semnalul inca negativ al indicatorul directiei de miscare DMI, dar si acesta isi reduce mult spread-ul dintre –DM si ±DM. Asa ca suntem in aceasta capcana: consideram minimele anterioare din februarie ca minimele acestui an si ale recesiunii sau ne putem astepta la noi minime, noi praguri ale fricii ? Cred ca numai Dumnezeu stie. Vom trai cu gandul ca exista un moment pentru toate si fiecare va veni la timpul sau. si totusi un bun trader se va folosi de aceasta oportunitate, bazata pe incertitudinea investitorilor si isi va fixa prima tinta de profit la primul prag de rezistenta de 14.000 puncte, protejandu-si profitul curent prin folosirea trailing stop-ului mental sau pe hartie.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă