Campania „Tineret în miลcare”, pentru promovarea mobilitฤลฃii prin stagii de formare în Europa, a fost lansatฤ miercuri, la Bucureลti, în prezenลฃa ministrului Educaลฃiei Ecaterina Andronescu, alฤturi de alลฃi oficiali, precum ลi a actorului Dragoล Bucur, ambasadorul campaniei în România, potrivit Mediafax.
Iniลฃiativฤ a Uniunii Europene, campania se va desfฤลura în România, de joi pânฤ sâmbฤtฤ, în Parcul Tineretului din Capitalฤ, unde vor fi organizate diferite activitฤลฃi pentru informarea tinerilor privind oportunitฤลฃile de formare în alte ลฃฤri europene, prin diferite programe ca Erasmus – pentru învฤลฃฤmânt superior, Grundtvig – pentru educaลฃia adulลฃilor, Leonardo da Vinci – pentru educaลฃie ลi formare profesionalฤ.
La evenimentul de lansare, au luat cuvântul ลeful Reprezentanลฃei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, ministrul Educaลฃiei, Ecaterina Andronescu, subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Rฤzvan-Horaลฃiu Radu, ambasadorul „Tineret în miลcare” pentru România, Dragoล Bucur, precum ลi Monica Calotฤ, directorul Agenลฃiei Naลฃionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaลฃiei ลi Formฤrii Profesionale, organizatorul campaniei.
Nicolae Idu a prezentat o serie de date privind situaลฃia actualฤ a calificฤrii ลi integrฤrii în câmpul muncii în rândul tinerilor europeni. „Astฤzi, gฤsirea unui loc de muncฤ reprezintฤ o preocupare majorฤ pentru 5,5 milioane de tineri europeni”, în condiลฃiile în care existฤ o „creลtere alarmantฤ a ลomajului în rândul tinerilor absolvenลฃi, ajuns la aproape 23%, dublu faลฃฤ de adulลฃi”, a spus acesta.
Dintre tinerii absolvenลฃi care s-au angajat, 42% lucreazฤ în baza unor contracte temporare, iar 29% sunt angajaลฃi part-time, de cele mai multe ori din lipsa alternativelor.
„ลi mai îngrijorฤtor este faptul cฤ, la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu urmeazฤ, în prezent, vreo formฤ de educaลฃie sau de pregฤtire profesionalฤ ลi nici nu sunt angajaลฃi în câmpul muncii”, a mai spus Idu.
Totodatฤ, în Europa, mai puลฃin de una din trei persoane (31,1%) deลฃine o diplomฤ de studii superioare, în timp ce, în SUA, procentul este de peste 40%, iar în Japonia depฤลeลte 50%, a arฤtat ลeful Reprezentanลฃei Comisiei Europene în România.
Pe de altฤ parte, datele indicฤ faptul cฤ, pânฤ în 2020, 35% dintre locurile de muncฤ vor necesita calificฤri superioare, ceea ce înseamnฤ cu 15 milioane în plus faลฃฤ de situaลฃia actualฤ, a precizat Idu.
Nicolae Idu a enumerat totodatฤ o serie dintre obiectivele Strategiei Europa – 2020: reducerea abandonului ลcolar sub 10%, creลterea la peste 40% a ponderii absolvenลฃilor de studii superioare în rândul populaลฃiei cu vârste de 30 – 34 de ani, ocuparea forลฃei de muncฤ în proporลฃie de 75% în rândul populaลฃiei active, ลฃinta pentru România fiind de 70%, dupฤ cum a precizat Rฤzvan-Horaลฃiu Radu.
În acest sens, UE a iniลฃiat campania „Tineret în miลcare”, parte a unei agende dedicate educaลฃiei ลi angajฤrii tinerilor.
Ecaterina Andronescu a amintit de începerea derulฤrii acestor programe europene, în anii ’90, apreciind contribuลฃia acestora pentru deschiderea sistemului român de învฤลฃฤmânt ลi importanลฃa fondurilor europene acordate. „Eu vฤ mฤrturisesc, în calitatea pe care am avut-o ca rector al uneia dintre cele mai importante universitฤลฃi din ลฃarฤ (Politehnica Bucureลti – n.r.), fฤrฤ aceste resurse, aproape cฤ ar fi trebuit sฤ închidem ลcolile doctorale”, a spus Andronescu.
Ministrul Educaลฃiei a mai spus cฤ „România are nevoie, din punct de vedere economic, sฤ poatฤ oferi generaลฃiei tinere mai mult decât îi oferฤ astฤzi”.
Prezenลฃa lui Dragoล Bucur la acest eveniment oficial a atras câteva glume, referitoare la vârsta acestuia – 35 de ani – ลi la faptul cฤ reprezintฤ partea non-formalฤ a iniลฃitivei. Astfel, Rฤzvan-Horaลฃiu Radu a glumit spunând cฤ, pe când filma „Marfa ลi banii” (2001), Bucur fฤcea parte din primul grup din universitatea la care studia ce beneficia de programul „Erasmus”.
Bucur a rฤspuns remarcelor, spunând cฤ are 35 de ani, dar nu a învฤลฃat încฤ sฤ poarte costum. Înaintea discursului, el a prezentat un filmuleลฃ dedicat campaniei, în care vorbea despre importanลฃa mobilitฤลฃii tinerilor, discursul fiind presฤrat cu scene din filmele sale.
Actorul a explicat apoi motivele pentru care a acceptat invitaลฃia de a fi ambasador al campaniei. „Eu vฤd acest program ca pe un fel de scurtฤturฤ. Este poarta aceea magicฤ, ca-n filme, prin care, dacฤ treci, ajungi mai repede dincolo. Eu nu-i invit pe tineri sฤ pฤrฤseascฤ ลฃara, departe de mine gândul ฤsta. ลtiu cฤ sunฤ foarte pompos, dar eu chiar sunt mândru cฤ sunt român. De-aia am o casฤ, de-aia muncesc, vin înapoi, de-aia vreau sฤ-mi cresc copilul aici. Totuลi, poarta asta cฤtre dincolo este importantฤ. Am cฤlฤtorit destul de mult ลi am experimentat (…), toate astea mi-au dat idei, pe care vreau sฤ le pun în practicฤ aici”, a spus Bucur, exemplificând prin faptul cฤ a cunoscut, în strฤinฤtate, relaลฃia agent – actor ลi specializarea actorilor pe anumite direcลฃii.
Pentru Bucur, însฤ, cel mai important motiv pentru care s-a implicat în campanie a fost fiica sa de cinci ani ลi jumฤtate, Sofia, dupฤ cum a mฤrturisit actorul, precizând cฤ se gândeลte de pe acum unde va studia aceasta ลi ce va face.
Ceremonia s-a încheiat cu un mini-recital susลฃinut de Nadia Trohin ลi Alexandru Man, urmat de înmânarea mai multor premii unor foลti beneficiari ai diferitelor programe europene de mobilitate care au avut rezultate deosebite. Un premiu special i-a fost acordat Laurei Popa, desemnatฤ de Comisia Europeanฤ ambasadoarea bursierilor Erasmus din România, ลefa Erasmus Student Network din ลฃarฤ.
Pe parcursul urmฤtoarelor douฤ zile, în Parcul Tineretului, tinerii sunt invitaลฃi sฤ ia parte la diverse activitฤลฃi – workshop-uri interactive, teatru forum, teatru de improvizaลฃie, „Biblioteca vie”, dezbateri electorale ลi o serie de concerte cu Butterflies in My Stomach, Les Elephants Bizzares, C.T.C. ลi ลuie Paparude.
„Tineret în miลcare” va fi prezent în capitala României pentru a prezenta programele Uniunii Europene în domeniul educaลฃiei, formฤrii ลi tineretului. Evenimentul le oferฤ tinerilor ลansa de a descoperi ลi de a învฤลฃa mai multe despre oportunitฤลฃile de a-ลi petrece o parte a parcursului educaลฃional sau de instruire în strฤinฤtate, pentru a-ลi îmbunฤtฤลฃi abilitฤลฃile sau pentru a obลฃine unele noi. Evenimentul va include o zonฤ informativฤ, unde vizitatorii vor afla mai multe despre diferite proiecte ลi vor putea discuta cu persoane care au beneficiat deja de fonduri ale UE pentru studii, voluntariat sau stagii de practicฤ în strฤinฤtate.
În 2011, peste 23.000 de români au beneficiat de programele Uniunii Europene „Învฤลฃare pe tot parcursul vieลฃii” ลi „Tineret în acลฃiune” pentru studii, formare, voluntariat ลi stagii de practicฤ.