10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCalatoriile in tarile UE, restrictionate pe nepusa masa

Calatoriile in tarile UE, restrictionate pe nepusa masa

La iesirea din tara, cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in tarile membre ale Uniunii Europene vor trebui sa prezinte, in plus fata de actele cerute in prezent, si un set de documente care sa justifice scopul si conditiile sederii, a hotarat Cabinetul Tariceanu printr-o ordonanta de urgenta. Documentele in cauza urmeaza a fi stabilite prin ordin al Ministerului Administratiei si Internelor. “In ceea ce priveste documentele care urmeaza a fi stabilite prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor – inscrisuri care vor fi prezentate de cetatenii romani la iesirea din tara – vor fi luate in considerare cerintele autoritatilor statelor membre ale spatiului Schengen, asa cum reies din Conventia de aplicare a Acordului Schengen si din Manualul Comun Schengen”, a anuntat, sec, Guvernul, fara sa precizeze cand va fi emis acest ordin.
Ordonanta (care va intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial) mai prevede ca in categoria cetatenilor romani care sunt exceptati de la a prezenta o suma minima in valuta convertibila la iesirea din tara, cu destinatia UE, nu se mai regasesc cei care efectueaza o vizita pe baza de invitatie.
Stirea restrictionarii deplasarilor in tarile UE a fost pusa in circulatie de catre specialistii in comunicare ai Guvernului imediat dupa plecarea premierului Tariceanu la Bruxelles, fara ca acestia sa poata spune cand va fi emis ordinul ministrului Administratiei si Internelor.
In privinta setului suplimentar de documente necesar cetatenilor romani, oficialii guvernamentali au apreciat ca in acesta s-ar putea regasi “o invitatie”, o “cazare la hotel”.
“Atat timp cat nu a aparut documentul care modifica actualele conditii (de iesire din tara – n.n.), inseamna ca nu s-a schimbat nimic. Nu avem nici o informatie despre acest ordin”, ne-a declarat inspectorul pentru comunicare Mirela Fleancu, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
In Nota de fundamentare a ordonantei de urgenta se arata ca intentia autoritatilor romane este de a limita numarul persoanelor intoarse de la frontierele Schengen si de a le proteja interesele. De asemenea, initiatorii actului normativ invoca existenta unor retele de carausie care ii transporta pe romani in Occident si care eludeaza prevederile legale referitoare la conditiile de iesire din tara. In prezent, cetatenii romani care pleaca in tarile UE trebuie sa aiba asupra lor pasapoartele, biletele de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului, o asigurare de sanatate pe durata voiajului si o suma de bani in valuta, a carei marime depinde de durata calatoriei.

Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
Ultima oră
Pe aceeași temă