11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCalabria da bani europeni fotbalistilor italieni

Calabria da bani europeni fotbalistilor italieni

Comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hübner, a cerut ieri guvernului local din regiunea italiana Calabria sa prezinte detalii privind modul de cheltuire a fondurilor pentru dezvoltare alocate de UE in perioada 2000-2013, dupa ce presa italiana a dezvaluit ca autoritatile calabreze au folosit 8 milioane de euro din bani europeni pentru a sponsoriza echipa nationala de fotbal a Italiei – una dintre cele mai bogate din lume, informeaza Corriere della Sera.
Controversata decizie a guvernului regional calabrez a devenit publica dupa ce eurodeputatul liberal italian Beniamino Donnici a cerut oficial Comisiei sa verifice de ce fondurile destinate construirii de porturi in Calabria au ajuns in conturile federatiei italiene de fotbal.

Guvernul regional calabrez – care prin transferul de fonduri a devenit singurul sponsor institutional al fotbalistilor Squadrei Azzura – s-a aparat afirmand ca banii vor fi cheltuiti pentru promovarea fotbalistilor si a echipei inaintea Cupei Mondiale din 2010. Conform viziunii potentatilor locali, evenimentul organizat in Africa de Sud va fi o buna ocazie de promovare a Italiei si, implicit, a Calabriei, astfel ca, in final, mai multi turisti straini vor fi atrasi de regiune si vor contribui la dezvoltarea turismului local.
"Este o nebunie demna de Cartea Recordurilor? De ce Dumnezeu sunt dati  bani publici pentru promovarea echipei care detine Cupa Mondiala, si nu pentru Calabria?", si-a exprimat indignarea Donnici, care a detinut in trecut functia de ministru al Turismului in executivul regional calabrez.

 

Chestionat miercuri pe aceasta tema, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca, in cazul in care auditul periodic va releva nereguli, guvernul regional va trebui sa returneze banii. "Descentralizarea da o libertate destul de mare regiunilor sa decida in ce sa investeasca, dar nici nu venim cu valiza de bani si spunem simplu: «Savurati-i!»", a adaugat reprezentantul pentru presa al CE.
Calabria este una dintre cele mai sarace regiuni ale Italiei, imaginea sa fiind afectata de o puternica prezenta a crimei organizate. Mafia calabreza, N’drangheta,  considerata drept cea mai puternica din Italia, a fost acuzata in trecut ca ar fi deturnat fonduri europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă