20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCadou de 5 milioane de euro pentru URBIS SA

Cadou de 5 milioane de euro pentru URBIS SA

Ultima achiziţie de autobuze noi a fost realizată acum şase ani.

La şase ani de la achiziţia ultimelor autobuze noi, municipalitatea Băii Mari a anunţat cumpărarea în leasing a încă 20 de autobuze care vor intra în administrarea societăţii locale de transport în comun, SC Urbis SA, aflată în subordinea Consiliului Local. Consilierii municipali au adoptat deja hotărârea ce stabileşte caracteristicile tehnice ale autobuzelor. Acestea vor fi dotate cu motor Euro 5 sau EEV (Enhanced Environmentally Friendly Vehicles – vehicule ecologice avansate) şi vor avea podeaua complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului.

Bani plătiţi în cinci ani

Suma alocată pentru cumpărarea noului lot de autobuze este de peste 5 milioane euro plus TVA. “Banii ar urma să fie plătiţi în cinci ani, iar avansul a fost stabilit la cel mult 765.000 euro”, spun reprezentanţii Consiliului Local. În ultimii zece ani, municipalitatea (unic acţionar al societăţii de transport public) a cumpărat doar 26 de autobuze noi, şase autobuze Karosa B 932E în anul 2001 şi 20 de autobuze Mercedes Conecto în anul 2005.

Din cele 65 de mijloace de transport în comun ale Urbis, doar 34 au norma de poluare Euro 2. Restul mijloacelor de transport în comun este reprezentat de autobuze NonEuro, care vor fi scoase din circulaţie. De altfel, 48% din autobuzele din parcul auto al societăţii de transport în comun din Baia Mare sunt inactive. Autorităţile estimează că noile autobuze, ce vor fi achiziţionate prin licitaţie publică, vor fi puse în circulaţie la începutul toamnei.

Primele două autobuze care au circulat pe străzile Băii Mari, în anul 1953, au fost de fabricaţie sovietică, mici, de tip ZIS. Primele autobuze mari, Roman Diesel UD 112, au intrat în proprietatea societăţii locale de transport public în anul 1975. Ele au fost aduse din Cluj-Napoca.

Investiţii de campanie

Hotărârea Consiliului Local din Baia Mare vine în contextul în care capitala judeţului Maramureş a intrat în campanie electorală. Peste doar câteva zile, băimărenii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou primar. Fostul primar, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie şi a fost destituit din funcţia pe care o ocupa.

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă