11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCăderea aşteptată şi controversată a lui Mitică Dragomir

Căderea aşteptată şi controversată a lui Mitică Dragomir

După 17 ani la conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir a pierdut alegerile în faţa lui Gino Iorgulescu. Predarea de ştafetă s-a făcut în stil profund românesc, fiind însoţită de scandaluri şi acuzaţii de intervenţii politice.

Gino Iorgulescu a câştigat alegerile pentru preşedinţia Ligii cu 11 voturi la 7. Astfel, ziua de 14 noiembrie poate fi considerată una istorică pentru fotbalul românesc, aşteptările de la Iorgulescu fiind foarte ridicate.”Ce pot să vă spun este că aceste alegeri s-au desfăşurat civilizat şi legal. Domnul Dragomir a făcut lucruri bune. Noi încercăm să preluăm ce a făcut bun şi să îmbunătăţim ce a făcut mai puţin bun. Le-am promis preşedinţilor că voi ajuta la recredibilizarea fotbalului”, astfel şi-a început mandatul Gino Iorgulescu, în vârstă de 57 de ani.

Citeşte şi: Impresarul Dumitru Tudor, atac la Gino Iorgulescu: A venit cel mai mare beţiv şi lepră ordinară din fotbal

Alegerea lui Iorgulescu în fruntea Ligii vine în contextul în care, la anul, vor avea loc alegeri şi pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal, acolo unde Gică Popescu are cele mai mari şanse. Mircea Sandu şi-a anunţat deja intenţia de a nu mai candida şi de a-l susţine pe fostul tricolor al “generaţiei de aur”. În aceste condiţii fotbalul românesc ar putea avea parte de o serie de modificări la scară largă, care în cele din urmă i-ar putea schimba faţa.

Schimbarea conducerii Ligii nu a fost lipsită de scandal. Dumitru Dragomir a acuzat implicarea politicului, el felicitându-i totodată pe Ponta şi Dragnea pentru cum au conlucrat. „Domnule eu nu am să reclam, nici la FIFA, nici la UEFA, nici pe noul preşedinte al LPF. Îl voi sprijini. Ţineţi minte, proiectul pentru drepturile de difuzare tv (n.r. – a meciurilor din Ligă) i-l voi da lui Gino, şi vor fi încasaţi peste 30-40 milioane euro.” Dragomir a dat vina pentru înfrângerea sa pe trădători. Cu toate că nu i-a nominalizat, a spus că “Din cei unsprezece (n.r. care l-au votat pe Iorgulescu) au fost şase curve.”

Planurile lui Iorgulescu pentru Liga I

Gino Iorgulescu are câteva planuri îndrăzneţe pentru primul eşalon al fotbalului românesc, însă deocamdată ele au doar un caracter electoral. Iorgulescu are trei mari obiective: înfiinţarea Cupei Ligii, pentru care se va încerca şi obţinerea de drepturi de difuzare, reducerea numărului de echipe la 16 şi aducerea unui preşedinte străin la conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). De asemenea, Iorgulescu ar mai vrea revitalizarea echipelor de juniori, sector pentru care ar dori înfiinţarea unei naţionale U23, care să fie o pepinieră pentru naţionala de seniori.

Citeşte şi: Preşedintele FC Botoşani: Nu credeam că Dumitru Dragomir va pierde

Gino Iorgulescu a promis după ce a fost ales în funcţie că va fi un preşedinte transparent, care să ajute la reconstrucţia fotbalului românesc. “Credibilizarea fotbalului înseamnă atragerea oamenilor la stadion, atragerea sponsorilor, îmbunătăţirea jocului echipelor, dar şi multe alte lucruri”, a declarat Iorgulescu. În mare, planurile lui Iorgulescu s-au mai regăsit în discursurile diferitor reprezentanţi ai fotbalului românesc, însă de fiecare dată ele au rămas ca un vis frumos, cel mult aşternut pe hârtie.

Iorgulescu mizează pe sprijinul politic

Noul şef al LPF neagă implicarea politicului în campania sa pentru alegerile de joi, însă consideră că politicul ar putea susţine foarte mult fotbalul românesc. “Eu cunosc multă lume în sectorul politic. Aş vrea ca politicul să ne ajute, pentru că fără ajutorul politicienilor nu putem face nimic în sport.”

Iorgulescu ar putea avea parte de susţinerea unor importanţi politicieni, precum premierul Victor Ponta. Deşi neagă sprijinul primit de la acesta la alegeri, surse din interior, citate de ProSport au declarat că inclusiv Victor Ponta şi Liviu Dragnea, vicepremier, au participat la întâlnirea pe care Iorgulescu a avut-o, miercuri, în ajunul alegerilor, cu zece oficiali ai cluburilor din Liga I.

Noul preşedinte LPF şi-a negociat termenii în care urma să preia conducerea Ligii, în cadrul unei întâlniri la un hotel din Capitală. Alături de cei doi reprezentanţi ai Guvernului au mai participat oficiali din partea cluburilor: Steaua, Astra, Petrolul, Ceahlăul, CFR Cluj, Dinamo, Oţelul, Vaslui, Botoşani sau Viitorul, reprezentat chiar de Gică Hagi.

Gino Iorgulescu a fost propus drept contracandidat al lui Dragomir de către Gheorghe Ştefan, patronul FC Ceahlăul, care a fost totodată şi cel mai fervent susţinător al noului şef al LPF.

Scandalurile din epoca Dragomir

Dumitru Dragomir a domnit aproape două decenii la Liga Profesionistă pentru că a reuşit să-şi apropie, prin metode mai puţin ortodoxe, preşedinţii de club. Despre Dragomir se spune că ar fi fost unul dintre sforarii aşa-numitei Cooperative din Liga 1 care aranja meciurile din Ligă. Ani de zile s-a cerut demisia lui Mitică – Corleone – Dragomir, personaj intrat în legendă prin nume dar şi fapte. Mitică are acum 68 de ani şi spune despre el că a condus tot timpul pe oriunde a fost. Se declară un copil sărac, dar cu mult tupeu şi ceva noroc. La puţin peste vârsta de 25 de ani a devenit preşedinte la FC Olt Scorniceşti, echipă înfiinţată la dorinţa lui Nicolae Ceauşescu. De atunci circulă o întâmplare care spune că Mitică a obligat o echipă adversă să piardă cu 18-0. Mitică i-a chemat pe oaspeţi de la vestiare după minutul 90 pentru ca aceştia să mai primească trei goluri necesare promovării. Apoi, a stat timp de şapte ani, până în 1987 preşedinte la FC Braşov.

Adevărata sa ascensiune în fotbal a început după ce a a devenit preşedinte la Victoria Bucureşti, o formaţie fără istorie născută la dorinţa unor oameni influenţi din Partidul Comunist. Echipa Victoria a început să joace în cupele europene, astfel că, în plecările peste hotare, Mitică a făcut bişniţă ajungând la o avere fabuloasă încă dinainte de Revoluţie. În 1990, i s-a descoprit, în propria locuinţă o cantitate enormă de marfă din export: alimente, haine, elecronice, bijuterii, peste 350 de sticle de whisky, dar şi suma de 140.000 de lei în numerar (echivalentul a două maşini Dacia). Tot atunci, Mitică a fost arestat pentru abuz în serviciu şi a stat după gratii şapte luni!

Dragomir a deschis tot atunci ziarul „Sportul românesc” şi ulterior pe cel de scandal „Atac la persoană”. A fost acuzat că publica articole care îndemnau la xenofobie şi ură rasială. A cochetat şi cu politica, iar între 2000 şi 2008 a fost deputat în Parlamentul României din partea Partidului România Mare. A candidat la postul de primar general la alegerile locale din Bucureşti, în 2004, din partea aceluiaşi partid, dar nu a ajuns în turul II.

Legături perverse cu RCS /RDS

Mitică Dragomir a reuşit să aducă bani pentru cluburile de fotbal după ce compania RCS/RDS a plătit peste 100 de milioane de euro pentru a transmite meciurile din Ligă timp de trei ani. Această afacere i-a adus necazuri lui Dragomir. Imediat după semnarea contractului, localul Crystal Palace Ballroom pe care îl deţine fiul lui Mitică a primit o sponsorizare de 1.700.000 de euro de la RCS&RDS. Se spune că Dragomir ar fi unul dintre principalii martori în ancheta în care procurorii îl acuză pe directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, dar şi pe Dan şi Camelia Voiculescu, că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS. Este posibil ca Mitică să fi plătit cu scaunul şi pentru rolul pe care îl deţine în acest dosar. Dan Voiculescu este aliatul politic al premierului Victor Ponta care este, la rândul lui, prieten cu Gino Iorgulescu. Preşedinte al LPF din 1996, Dragomir spune despre el că l-a ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua şi că nu au existat blaturi în timpul mandatului său. Este un împătimit jucător de table şi a fost trimis în judecată alături de Mircea Sandu, fiind acuzaţi că au dezafiliat abuziv Universitatea Craiova. Averea sa este estimată la 25 de milioane euro.

Gino Iorgulescu, prietenul lui Nicu Ceauşescu

La rândul său, Gino Iorgulescu, noul preşedinte al Ligii, are o biografie plină de lumini şi umbre. A făcut parte din super-generaţia Sportului Studenţesc fiind coechipier cu Mircea Sandu şi apoi cu Hagi. A fost foarte bun amic cu Nicu Ceauşescu, alături de care petrecea zile şi nopţi. A fost o scurtă perioadă după 1990 antrenor, dar a renunţat relativ repede la această carieră. În 1994, Iorgulescu – prieten foarte bun al fraţilor Becali – devine la 38 de ani preşedintele grupării FC Naţional. Iorgulescu a ajuns astfel o rotiţă, destul de importantă, în angrenajul Cooperativei care – se spune – stabilea rezultate, retrogradări, reciprocităţi şi aranja meciuri.

Controversatul SO Vântu a încercat să preia clubul. Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în mai 1999, 3 miliarde de lei vechi proveniţi din fondurile FNI au ajuns în clubul condus de Iorgulescu pe traseul SOV Invest SA – Gelsor SA – Imola SA – FC Naţional. Se spune că Iorgulescu l-a ţepuit pe Vântu cu două milioane de dolari, sumă pe care SOV i-ar fi virat-o pentru a prelua pachetul majoritar de acţiuni. Tranzacţia nu s-a mai finalizat, dar SOV a pierdut banii.

Apoi, drumurile celor doi rivali de azi s-au intersectat: “jongleriile lui Iorgulescu au continuat. Potrivit procurorilor DNA, în 2001, îi făcea lui Dumitru Dragomir cadou un teren de 350 de metri pătraţi, în valoare de 32.000 de euro. Imediat, Dragomir, în numele şi cu banii LPF, cumpăra de la Iorgulescu un alt teren, în aceeaşi zonă, pe care a plătit 350.000 de euro, un preţ considerat de 3 ori mai mare decât preţul pieţei. Trimişi în judecată pentru dare şi luare de mită, cei doi rivali de la alegerile de peste 3 zile, plus şoferul lui Dragomir, au fost achitaţi definitiv în 2012, după 4 ani de proces, pe motiv că „nu au existat probe suficiente”, scrie ProSport.

Tot în 2000 a candidat la Ligă împotriva lui Dragomir dar a pierdut. Iorgulescu deţine, alături de Cosmin Olăroiu, lanţul de restaurante Trattoria Il Calcio.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă