21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCabinetele medicale, luate cu asalt

Cabinetele medicale, luate cu asalt

Constănţenii au luat cu asalt, ieri dimineaţă, cabinetele medicilor de familie, policlinicile şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine. Ei trebuie să ştie că luna aceasta au chiar la dispoziţie un buget mai mare comparativ cu 2013, care le permite atât achiziţionarea de medicamente compensate şi gratuite, dar şi efectuarea de analize medicale gratuite.

De altfel, în cadrul laboratoarelor de investigaţii paraclinice s-a dat deja undă verde la programări pentru ianuarie. De asemenea, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei pot beneficia până la 15 ianuarie de reţete compensate 90%, urmând ca după această dată, ele să poată fi eliberate numai în baza unor adeverinţe de la ANAF care să demonstreze că nu mai au şi alte venituri în afară de cele declarate.

Aşadar, cei cu probleme de sănătate pot apela, fără probleme, la serviciile medicilor specialişti din policlinica Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), dar şi din celelalte ambulatorii din judeţ. Reamintim că din data de 31 decembrie şi până pe 6 ianuarie unităţile sanitare de stat nu au funcţionat, cazurile fiind preluate de spitale şi cele patru centre de permanenţă din judeţul Constanţa, respectiv cel de la Cogealac, Băneasa, Năvodari şi Cumpăna, care au asigurat asistenţa medicală de urgenţă în program non-stop, cu linie de gardă.

Altfel spus, peste tot am avut policlinici închise, dar am avut gărzi în spitale şi o Direcţie de Sănătate Publică funcţională în regim de permanenţă, cu un salariat de serviciu pentru a răspunde unor eventuale solicitări în caz de urgenţă epidemiologică. Şi la Diabet, am întâlnit aceeaşi situaţie. Constănţenii au luat cu asalt, încă de la primele ore ale dimineţii, secţia pentru a se programa la medic, dar şi pentru a-şi procura medicamentele pentru luna în curs.

Treziţi cu noaptea în cap, oamenii au aşteptat ore-n şir, la rând, până când au reuşit să se înscrie pe listele medicilor pentru un consult. Cei mai ghinionişti, au prins programare abia pentru finele lunii, până atunci fiind nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele de care au nevoie. În privinţa celor care au ales să înceapă anul donând sânge, Centrul de Transfuzii Sanguine a devenit neîncăpător pentru persoanele care au decis să contribuie la salvarea vieţii semenilor.

BENEFICII

Tichete de masă şi o zi liberă

Cei care donează au dreptul la şapte tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, sau o zi scutire de la frecvenţă în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. În plus, li se decontează cheltuielile de transport în comun între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge. Directorul instituţiei, dr. Alina Dobrotă, ne-a declarat că la acest moment, în stocurile Centrului au pungi cu sânge din grupele B şi AB negativ, dar şi din celelalte grupe stocurile există. În general, au zilnic, între 39 şi 50 de donatori pe zi.

Cele mai citite

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă