21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecial"Buy and hold" cu protectie

“Buy and hold” cu protectie

Unii spun ca 2008 a fost anul strategiei SHORT, iar pe marii castigatori ai burselor autohtone ii putem identifica usor pe piata de derivate de la Sibiu (piata Sibex).

Un argument este cresterea masiva a interesului fata de contractele futures, iar acest fapt s-a materializat constant, dar in mod deosebit in luna ianuarie 2009, cand am sesizat un spor de 70% la open interest. Un exemplu pozitiv in acest sens a fost maximul perioadei de 11.000 contracte inregistrat in ziua de 12 februarie 2009 la contractul DESIF5 cu scadenta cea mai apropiata in luna martie.
In acest caz, putem spune cu o acuratete mare ca anul trecut a fost anul tranzactionarii pe termen scurt si foarte scurt, adica anul volatilitatii ridicate, care a oferit o multitudine de oportunitati speculatorilor – foarte vizibili si cei mai activi din piata de capital. Astfel, voi concluziona ca anul 2008 a marcat, cel putin temporar, moartea strategiei clasice "BUY and HOLD".

Cred ca, pe aceasta conjunctura, multi investitori, care sunt vechi adepti ai acestei strategii si au refuzat sa-si vanda actiunile in piata, simt impactul dur al pierderilor provocate de o piata BEAR fara precedent si tremura la gandul ca ele s-ar putea accentua inca cel putin 1-2 ani.
Scaderea indicilor macroeconomici din anul 2008, publicati de Institutul National de Statistica, sprijina ideea de mai sus, cel putin deocamdata (ex. scaderea indicelui productiei industriale a Romaniei cu 18% fata de anul 2007, inflatia, in crestere cu 1,24% in luna ianuarie 2009, numarul somerilor a urcat in luna noiembrie 2008 cu circa 70.000, depasind previziunile Guvernului pentru luna mai. In prezent sunt inregistrati 450.000 someri).

Acum bursa din Romania este categoric sub avalansa raportarilor preliminare ale emitentilor, pentru anul 2008 fiind supusa testarii interesului majoritatii investitorilor. Pe aceasta baza ei vor trebui sa ia decizii importante de investitii. Pana la aceasta ora avem putine rezultate si mai mult mixte, unele sunt surprize/peste asteptari (cresteri profit net la SNO, IMP, BRD), iar altele sunt la nivelul asteptarilor negative sau sub acest nivel (TLV, RRC etc.).
Asa ca, in mod sigur, ne vom intreba: oare, daca avem ceva cash, merita sa luam ACUM o decizie "buy and hold" in functie de datele comunicate de BVB? Raspunsul va fi greu de gasit deoarece nimeni nu ne poate spune daca valorile rezultatelor analizei fundamentale vor fi repuse in mod REAL in drepturile lor, mai ales acum cand avem o recesiune economica globala despre care majoritatea autoritatilor straine implicate declara ca este fara precedent si va mai dura.

Bun, as zice, am sau voi avea rapoartele preliminare ale unor companii profitabile; pe ce ma pot baza ca acestea, fiind sub influenta discounturilor actuale (ex. SNP are – 34%) se vor pastra in viitor pe paliere apropiate, in ciuda evolutiei nefavorabile a economiei globale? Asa cum spuneam, cred ca NIMENI, cu atat mai putin B. Obama sau T. Geithner.
si daca totusi vreau sa profit acum, ce pot face? Pai, in primul rand, sa-mi asum riscul, dar in acelasi timp sa ma protejez fata de pierderi. Asa voi tranzactiona concomitent pe piata spot, la BVB (de ex. as alege SNP – urmeaza sa publice raportul pe 27 februarie, iar pariul este "buy energy") si in acelasi timp ma voi proteja prin derivate (futures sau option), urmarind contractele lichide (ex. desifs). Presupunem ca directia aleasa initial la intrarea in piata se va intoarce (adica pretul SNP va scadea) atunci, pentru a ramane activ in piata spot, voi aplica strategia "BUY and HOLD" acumuland pachete mici, pe minime (cel putin 2 ani de zile), folosind cate 10-15% din capitalul rezervat si concomitent voi apela la strategiile de protectie options in functie de trend.

Vom analiza daca graficul saptamanal actual al SNP ne permite o buna ocazie de a intra in piata sau mai asteptam (oricum expunerea va fi redusa). Caracteristici semnale AT: piata bearish majora pentru MACD, cu o usoara revenire sustinuta si de STS (33), amenintata de intersectarea trendului cu parabolic SAR la palierul de 0.1450 lei. O prima estimare va fi ca linia trendului va tinde spre un prag de suport solid in zona lui 0.1300 lei, care poate fi si o incercare de dublu bottom si apoi un rebound (buy/I la 0.1500). In caz contrar, vom asista la o evolutie in range in zona 0.1520-0.1720 cu asteptare pentru o oportunitate mai buna de a prinde un pret bun pe termen scurt.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă