17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBuluc si incidente la alegerile din Turcia

Buluc si incidente la alegerile din Turcia

Turcii s-au bulucit sa voteze la alegerile legislative de ieri, considerate esentiale pentru viitorul acestei tari unde divergentele intre islamisti si laici sunt tot mai acute, iar sperantele de aderare la UE, tot mai firave.
aproape 43 de milioane de cetateni au fost chemati la urne pentru a-i desemna pe cei 550 de membri ai Parlamentului, iar cozile formate in fata sectiilor de votare indicau o participare masiva, in ciuda caniculei.
Tensiunile acumulate intre actorii principali ai scrutinului – Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, cu radacini islamiste) al premierului Recep Tayyip Erdogan, pe de-o parte, si tabara laica reprezentata de Partidul Popular Republican (CHP) si Miscarea Nationalista (MHP), de cealalta parte – s-au transmis si alegatorilor. In provincia majoritar kurda Diyarbakir (sud-est), trei barbati au fost raniti, dintre care unul grav, in incaierarea dintre doua grupuri inarmate cu bate si cutite. In Antalya, doi membri AKP au fost raniti in confruntarea cu simpatizanti ai MHP. O altercatie de proportii intr-o cafenea din Sason s-a soldat cu sase raniti, iar la o sectie de votare din satul Buyukakoren trei persoane au fost injunghiate si alte trei atacate cu pietre si bate.
Premierul Erdogan, cel mai popular politician din Turcia, a fost fortat sa declanseze alegeri anticipate dupa ce elita laica, reprezentata de armata, magistrati si partidele de opozitie, s-a opus planului sau ca legislativul de la Ankara sa-l aleaga in functia de presedinte al tarii pe ministrul de Externe, Abdullah Gül. Erdogan a mizat pe faptul ca alegerile vor conferi partidului sau o majoritate absoluta in Parlamentul de la Ankara, ceea ce ar permite AKP sa guverneze singur in urmatorii cinci ani. In caz contrar, actualul premier a amenintat ca va iesi din viata politica.
Urmatorul guvern se va confrunta in scurt timp cu noi provocari. Trebuie sa accelereze reformele cerute de UE si sa decida daca armata poate invada nordul Irakului pentru a distruge bazele pe care rebelii kurzi din Turcia le au acolo, o actiune care ingrijoreaza tot mai mult SUA.

» DEPARTE DE UE
"Turcia nu este pregatita sa adere la UE, dar negocierile trebuie sa continue", declara ieri presedintele Comisiei Europene, Durao Barroso. Desi premierul Erdogan a marcat un punct major cand guvernul sau a lansat negocierile de aderare la UE, acum doi ani, acest proiect a lipsit din discursurile electorale. Ankara si-a pierdut entuziasmul, iar sustinerea opiniei publice este in declin. Opozitia a profitat si a acuzat partidul lui Erdogan ca a "cedat" cererilor UE. In ochii Ankarei, Bruxelles-ul "este hotarat sa puna deoparte cererea sa de aderare pentru totdeauna", considera Andrew Finkel, un jurnalist american care locuieste in Turcia. "AKP spune ca este angajat in continuare pe calea europeana, dar este nevoie de doi pentru a dansa un tango, iar UE nu mai este acolo", comenta un expert turc.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă