23.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialBulina rosie pe hotel si restaurant

Bulina rosie pe hotel si restaurant

Intr-o cladire de pe strada Lipscani incadrata de lege la categoria "pericol public" functioneaza, nestingherite,
un hotel si un restaurant.

» Reprezentantii celor doua unitati spun ca nu au ce
sa-si reproseze: atat timp cat pe cladire este afisata "bulina rosie", clientii sunt avertizati asupra pericolelor la care se expun.
» Sesizate de "Romania libera", autoritatile competente spun ca stiau de problemele de legalitate ale celor doua unitati, dar nu au luat nici o masura pana acum impotriva acestora.

Imobilul de pe strada Lipscani numarul 12 se poate prabusi la primul cutremur. Nu o spunem noi, ci expertii angajati de autoritatile locale, care au verificat cladirea in 1993 si au incadrat-o in clasa I de risc seismic. Chiar daca in sensul legii imobilul – construit in anul 1898 – este considerat pericol public, aici functioneaza hostelul "Miorita" si restaurantul "City Grill", unitati care aduna zilnic sute de oameni. Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, sustine ca proprietarii si chiriasii din imobil au fost notificati asupra acestui fapt pe 30 octombrie 2006. si ca este nevoit sa astepte o perioada de cel putin doi ani de la aceasta data pentru inceperea executarilor de reabilitare a imobilului. Desi sute de persoane, proprietari sau clienti, ii trec pragul in fiecare zi, imobilul nu a fost inclus de Guvern pe lista cladirilor la care vor incepe anul acesta lucrari de proiectare sau consolidare.

Toate camerele, ocupate
Situate intr-o zona cu vad foarte bun, cele doua societati comerciale nu duc lipsa de clienti. Hostelul Miorita functioneaza la unul dintre etajele imobilului. Toate camerele – care costa intre 50 si 60 de euro pe noapte – erau ocupate acum doua weekend-uri. Preturile pot fi considerate bune pentru Bucuresti si specifice serviciilor de "hostel" (spatiu de cazare foarte ieftin, unde turistii dorm mai multi in camera, de obicei minimum patru.) "Ati luat masuri in plus pentru siguranta clientilor, dat fiind regimul special al cladirii?", o intrebam pe receptionera. "In cazul in care clientii vad bulina la intrarea in imobil si sunt totusi de acord sa se cazeze la noi, atunci nu vad nici o problema. E suficient acest avertisment", spune angajata hostelului.

Ani de ilegalitate
Cum este cel putin ciudat ca o unitate de cazare sa functioneze intr-un imobil incadrat la clasa de risc seismic I, am incercat sa vedem ce autorizatii are Miorita. De la biroul de presa al Ministerului Turismului am aflat ca hostelul ar fi trebuit sa isi inceteze activitatea pe 16.06.2006, data la care i-a expirat certificatul de clasificare. Pentru ca la departamentul de control al ministerului sunt doar sapte angajati, acestia nu pot face munca de teren si doar raspund plangerilor primite, ne-au explicat responsabilii turismului romanesc.
Informatiile primite de la Ministerul Turismului au fost negate insa de receptionera de la Miorita, care ne-a asigurat ca are toate autorizatiile eliberate la zi.
Am cerut apoi punctul de vedere al primarului sectorului 3. Liviu Negoita ne-a spus ca legislatia nu prevede ca institutia pe care o conduce sa se implice in asemenea cazuri. De aceea nu poate obliga nici hotelul, nici restaurantul sa ia masuri suplimentare pentru siguranta clientilor.
"Este exclusiv raspunderea proprietarului hotelului sa se preocupe de siguranta turistilor", spune edilul de la sectorul 3.
Parere impartasita si de subalternii sai din cadrul Directiei de Control: "In cladirea de pe strada Lipscani nr. 12 isi desfasoara activitatea Hostelul Miorita, administrat de SC Restaurant Miorita SRL. Mentionam ca unitatile hoteliere sunt autorizate de Ministerul Turismului si ca Hostelul Miorita nu dispune de unitate de alimentatie proprie". Daca ar fi intrat pe site-ul respectivului hostel, autoritatile ar fi putut afla ca micul dejun este inclus in pretul de cazare.

Restaurant
cu terasa expirata

La parterul blocului, pe cateva sute de metri patrati functioneaza "City Grill". Deschis la 10 decembrie 2005, restaurantul este unul dintre cele mai cautate din Bucuresti, iar de curand si-a amenajat si o terasa, cu mese si banci din lemn, unde zilnic vin sute de oameni. Afland de la noi ca restaurantul se afla la parterul unui imobil incadrat in clasa I de risc seismic, functionarii Primariei Sectorului 3 ne-au anuntat ca se gandesc sa evacueze restaurantul din respectiva locatie: "La aceeasi adresa (Lipscani 12 – n. red.) isi desfasoara activitatea si restaurantul City Grill, care detine spatiul printr-un contract de inchiriere de la SC Restaurant Miorita SA, contractul fiind valabil pana in 2015. Restaurantul detine acordul de functionare nr. 8/578/15.03.2008, valabil pana in data de 11.08.2008, si a solicitat pe data de 10.04.2008 autorizarea amplasarii unei terase, in suprafata de 50 mp, pe domeniul public. Pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti, cladirea din strada Lipscani 12 apare pe lista imobilelor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic (pozitia 130). Date fiind cele semnalate, agentul economic nu va primi aviz de functionare pentru terasa si se vor face demersurile de retragere a acordului pentru spatiu", ne-a precizat Ioan Dociu, director executiv in cadrul Directiei Autorizare Control la Primaria Sectorului 3.
Reprezentantii "City Grill" sustin ca, oficial, terasa nu functioneaza si doar a fost montata, in asteptarea unui raspuns de la primarie. Fapt contrazis de aparatul de fotografiat, care a surprins zeci de clienti luand masa la orele dupa-amiezii. In acest timp, deasupra capului unora trona "amenintator" bulina rosie. z
CUTREMUR
» Dilema pericolului public

Potrivit Primariei Municipiului Bucuresti, numarul imobilelor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic este de 264. In programul de consolidari pe 2008 sunt incluse 69 de cladiri de locuit multietajate, aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare. Dintre acestea, 9 cladiri sunt in stadiul de executie, 22 de cladiri au proiectele de consolidare in curs de elaborare, iar pentru 27 se va contracta proiectarea lucrarilor de consolidare. Imobilul de pe Lipscani 12 nu se afla pe aceasta lista, desi – potrivit Ordonantei 20/1994 – el constituie pericol public. "Cladirile de locuit multietajate incadrate, prin raport de expertiza tehnica, in clasa I de risc seismic prezinta pericol public in cazul in care cuprind spatii publice cu alta destinatie decat aceea de locuinta, ocupate temporar sau permanent de un numar mare de persoane, sau sunt amplasate in zone dens circulate." Edilul Liviu Negoita are o parere putin mai nuantata asupra subiectului: "Dupa expirarea a doi ani de la data notificarii, se constata – de catre directiile de specialitate ale Primariei Municipiului Bucuresti – ca imobilul este un pericol public si se propune pentru proiectare si executie, apoi intra in programul de actiuni aprobat de Guvern".

In cazul in care clientii vad bulina la intrarea in imobil si sunt totusi de acord sa se cazeze la noi, atunci nu vad nici o problema. E suficient acest avertisment."
Angajata hostel

Cladirile de locuit multietajate incadrate, prin raport de expertiza tehnica, in clasa I de risc seismic prezinta pericol public in cazul in care cuprind spatii publice cu alta destinatie decat aceea de locuinta, ocupate temporar sau permanent de un numar mare de persoane, sau sunt amplasate in zone dens circulate."
Ordonanta 20/1994

Cele mai citite

Cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va efectua în acest cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă, comparativ cu...

VIDEO. Pompierii se luptă de peste 15 ore cu un incendiu din localitatea Sălcioara

Echipajele de pompieri din Vaslui sunt angrenate într-o operațiune de lichidare a unui incendiu izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la o hală...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă