14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialBulgaria va participa la scutul american antirachetă

Bulgaria va participa la scutul american antirachetă

Ministrul bulgar al Apărării, Aniu Anghelov, a confirmat că Bulgaria va participa la desfăşurarea scutului american antirachetă în Europa, subliniind că acest program trebuie să fie un proiect crucial pentru toate statele membre NATO, relatează NewsIn.

“A fost foarte important pentru noi să discutăm cu partenerii americani despre cum poate contribui Bulgaria la desfăşurare apărării antirachetă în Europa. Una dintre modalităţi este participarea la finanţarea programului, dar aceasta nu este semnificativă şi se referă la perioada 2013-2015”, a declarat ministrul Anghelov, la sosirea dintr-o vizită de o săptămână în Statele Unite.

El a menţionat că există o poziţie coordonată privind abodarea graduală în vederea desfăşurării scutului antirachetă. “Prima fază trebuie să fie încheiată până în 2015, cea de-a doua – la care, cel mai probabil, va participa şi Bulgaria – în 2015-2018, iar din 2020 acest scut antirachetă ar putea fi instalat în întregime”, a explicat ministrul Anghelov.

Administraţia Obama a revizuit planurile fostului preşedinte George W. Bush, care prevedeau staţionarea în Polonia şi Cehia a scutului de apărare antirachetă, pentru a apăra Europa de un eventual atac cu rachete din Orientul Mijlociu sau Iran.

Ministrul bulgar al apărării a anunţat, de asemenea, că Statele Unite au confirmat planurile privind desfăşurarea de trupe în Bulgaria şi România, în cadrul Joint Task Force East. “Eram îngrijorat în legătură cu facilităţile militare comune, deoarece în ultima vreme au existat puţine discuţii despre desfăşurarea trupelor în Bulgaria şi România, iar pregătirile pentru aceasta au încetat. De aceea, am vrut să fiu sigur care este situaţia. Acum sunt convins că nu există nicio schimbare substanţială în planurile SUA”, a explicat ministrul Aniu Anghelov.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă