22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialBugetul pe 2009 s-a nascut gata bolnav

Bugetul pe 2009 s-a nascut gata bolnav

Odiseea parlamentara a aprobarii bugetului pe 2009 se apropie de sfarsit, dupa ce politicienii au avut grija sa se puna bine cu "autoritatile ceresti" in plina criza financiara. Ei au alocat bani pentru investitii in infrastructura bisericeasca (peste 800 de lacasuri de cult vor beneficia de aceasta generozitate) si au sanctionat 6,5 milioane de consumatori de "iarba dracului", majorand inainte de termen accizele la tigari. Analistii economici cred insa ca bugetul s-a nascut gata bolnav. Principalul lui neajuns este incertitudinea cu privire la veniturile pe care va reusi sa le stranga, data fiind situatia dificila a contribuabililor, indeosebi cea a agentilor economici. O sursa importanta a veniturilor bugetare va fi reprezentata tocmai de accizele majorate in avans, insa, chiar si cu aceste accize, bugetul risca sa ajunga repede pe masa de operatii a ministrilor, pentru taieri drastice de cheltuieli. "Nu se poate spune daca avem de-a face cu un buget bun sau rau. Este acel buget care s-a putut face in aceasta perioada de criza", apreciaza analistul economic Ilie serbanescu. La randul sau, Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata, spune ca tinta de deficit bugetar pe care si-a fixat-o Guvernul, de 2% din Produsul Intern Brut, este nerealista. "Daca se va incerca respectarea tintei, Guvernul va fi obligat sa reduca si mai mult cheltuielile, deoarece veniturile sunt supraestimate", spune Voinea.

Analistii economici sustin ca avem de-a face cu un buget de criza, nascut cu greu tocmai din cauza incertitudinii veniturilor pe care va reusi sa le stranga, data fiind situatia dificila a contribuabililor, indeosebi cea a agentilor economici. O sursa importanta a acestor venituri vor fi tocmai accizele la alcool si la tigari, proaspat majorate, insa, chiar si cu aceste accize, bugetul de criza va risca sa ajunga pe masa de operatii a ministrilor, in toamna, pentru rectificari drastice de cheltuieli. "Nu se poate spune daca avem de-a face cu un buget bun sau rau. Este acel buget care s-a putut face in aceasta perioada de criza. In orice caz, nu este un buget catastrofal, asa cum spune domnul Tariceanu", apreciaza analistul economic Ilie serbanescu. Faptul ca parlamentarii au suplimentat sumele pentru biserici in aceasta perioada grea este considerat fara importanta de serbanescu. "Nu de aici rezulta problemele bugetare, ci din faptul ca veniturile estimate n-o sa se realizeze si, daca n-o sa se realizeze veniturile, va fi nevoie de o taiere de fonduri de la investitii, prin rectificarea bugetului", afirma analistul economic.

La randul sau, Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata, spune ca tinta de deficit bugetar pe care si-a fixat-o Guvernul, de 2% din Produsul Intern Brut, adica 2,88 miliarde de euro, este nerealista. "Daca se va incerca respectarea ei, Guvernul va fi obligat sa reduca si mai mult cheltuielile, deoarece veniturile sunt supraestimate", spune Voinea. O astfel de taiere substantiala de fonduri ale ministerelor, printr-o operatie dureroasa asupra bugetului, s-ar putea produce in toamna, cu ocazia rectificarii, sau chiar mai repede, daca nu se vor putea incasa la buget, din taxe si impozite, veniturile pe care guvernantii le asteapta.

In ultimele zile ale dezbaterilor din Parlament au fost deja aprobate bugetele mai multor institutii publice: unele au primit bani in plus, altele au pierdut din fonduri. Bugetul Ministerului Sanatatii, in valoare de 4.138.493 lei, mai mare cu 6.730 mii lei fata de suma propusa de Guvern, va sustine programele de sanatate publica si investitiile in 36 de spitale (din Arad, Cluj, Alba, Arges, Iasi, Timis, Bihor, Bacau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Maramures, Prahova, Salaj, Suceava, Teleorman, Vrancea si Bucuresti – Spitalul de Reumatologie "Ion Stoica"). Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, de 10,65 miliarde de lei, este mai mare cu 7,77% comparativ cu cel din 2008 si va satisface, in cea mai mare parte, cheltuielile curente ale institutiei. Aprobarea bugetului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii a fost amanata, deoarece exista inca discutii fierbinti cu privire la banii pentru profesori si cercetatori. Ministerul Mediului va avea, in schimb, un buget "ecologist", in suma de 2,58 miliarde lei, ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru masini si alte mijloace de transport cu 40,7% si a fondurilor pentru deplasari, la 68,9%. In bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in valoare de 3,743 miliarde de lei, la care se adauga 950 milioane de lei din credite, sunt cuprinse sumele pentru reabilitare termica (anveloparea blocurilor), constructii de locuinte, drumuri locale si regionale. Secretariatul General al Guvernului va avea un buget de 556.766 mii de lei, cu 56,95% mai mare decat cel din 2008, in care sunt cuprinse si cheltuielile pentru sprijinirea organizatiilor minoritatilor nationale. In fine, bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a fost suplimentat cu 100 de milioane de lei, satisfacand astfel cererile de subventii pentru ingrasaminte, ovine, caprine etc.

» Rugaciuni si vacante
Foamea de bani a bisericilor va fi potolita, cel putin pentru moment, prin bugetul Ministerului Culturii. Pentru lacasurile de cult s-au acceptat suplimentari consistente de fonduri, in valoare de  56.182 mii lei. Tichetele de vacanta sunt o alta investitie care va fi sustinuta din bani publici in aceasta perioada dificila. In timp ce ministrul Turismului, Elena Udrea, sustine ca masura introducerii tichetelor va sprijini hotelurile in lupta cu criza financiara, analistii economici cred ca tichetele fie nu se justifica, fie nu trebuiau date acum. "Introducerea tichetelor de vacanta este o masura buna luata intr-un moment prost", spune economistul Liviu Voinea. Analistul Ilie serbanescu arata ca nu era nevoie de aceste tichete, insa apreciaza ca ele costa putin in raport cu cheltuielile bugetare totale. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat deja ca nu are de gand sa le dea angajatilor sai astfel de tichete.

Cele mai citite

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...
Ultima oră
Pe aceeași temă