16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBucureşti: De ce a fost vopsită cu graffiti o garnitură de metrou

Bucureşti: De ce a fost vopsită cu graffiti o garnitură de metrou

Bucureştenii pot circula azi, pe magistrala Preciziei – Anghel Saligny, cu o garnitură de metrou care a fost vopsită în întregime cu graffiti.

Opt artişti grafferi din mai multe oraşe au participat la cea mai amplă operaţiune de artă urbană iniţiată de Apa Nova în parteneriat cu Primăria Capitalei, Metrorex şi Centrul de Informare ONU, de Ziua Internaţională a Apei.

Mesajul lor exprimat prin graffiti este de celebrare a apei printr-un demers inedit. Garnitura de şase vagoane a fost complet transformată în noaptea de 21 spre 22 martie într-un manifest urban dedicat resurselor de apă fără de care viaţa nu ar mai exista.

Fenomenul graffiti în Bucureşti a fost mai puţin încurajat prin concursuri de artă urbană până acum, iar iniţiativa din noaptea trecută reprezintă o dovadă de încredere în cultura alternativă, au declarat organizatorii.

“O scenă din peisajul urban, cu care suntem obişnuiţi şi pe care riscăm să nu o mai observăm, se transformă, prinde viaţă şi colorează o experienţă cotidiană”, a declarat Bruno Roche, director general Apa Nova Bucureşti.  

Metrorex a fost de acord cu proiectul de colorare a unei garnituri de metrou ca formă de exprimare a artei, mai ales că în ultima vreme tot mai multe garnituri vechi de metrou au fost desenate cu graffiti de artişti de ocazie.

Ce se sărbătoreşte

Ziua Mondială a Apei 2012 este sărbătorită cu mesajul: “Siguranţa apei şi a hranei!”şi atrage atenţia asupra faptului că seceta este considerată în acest moment dezastrul natural care a făcut cele mai multe victime, în ultimul secol.

Mesajele lansate de Naţiunile Unite în acest an atrag atenţia asupra faptului se consumă foarte multă apă pentru a produce hrana zi cu zi. De exemplu, este nevoie de 1.500 de litri de apă pentru a produce un kilogram de grâu şi de 15.000 litri de apă pentru un kilogram de carne de vită.

Lipsa apei şi seceta afectează toate continentele şi mai mult de 40% din populaţia lumii, iar aproximativ 30% din totalul alimentelor produse, adică 1,3 miliarde de tone pe an, sunt risipite sau aruncate.

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă