9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBronz frumos, piele sanatoasa

Bronz frumos, piele sanatoasa

Suntem „flămânzi” de soare şi plajă şi, ca orice om flămând, ni-l dorim pe tot odată, fără a ne gândi că, în cantitate mare, el poate fi foarte dăunător. De ani de zile dermatologii trag semnale de alarmă în legătură cu acţiunea nocivă a razelor UV şi sfătuiesc populaţia să recurgă la produsele cu protecţie solară pentru un bronz sănătos. Dar, în faţa unui raft plin cu astfel de loţiuni, alegerea celei perfecte se dovedeşte a fi foarte dificilă.

Există câteva reguli de aur care trebuie respectate pentru obţinerea unui bronz perfect şi sănătos. Printre acestea se numără intervalul orar în care se poate face expunerea la soare, utilizarea loţiunilor adaptate tipurilor de piele. Indicat ar fi ca înainte de expunerea la soare să fie consultat un medic dermatolog care va face o determinare a tipului de piele şi va recomanda ce fel de factor de protecţie trebuie să aibă crema pentru plajă. Iată câteva sfaturi primite din partea dermatologului Sebastian Pop, medic în cadrul clinicii “E-dermatologie”.

R: Utilizarea produselor de protecţie solară este obligatorie pentru toate persoanele, indiferent de tipul de piele?

Sebastian Pop: Indiferent de tipul de piele, persoanele care se expun direct radiaţiei ultraviolete trebuie să aplice o cremă/loţiune de protecţie solară cu un factor corespunzător. Atât razele ultraviolete de tip A, prezente tot anul, cât şi cele de tip B, prezente mai ales vara, sunt responsabile de formarea cancerelor de piele, pe lângă alte efecte cunoscute, precum îmbătrânirea prematură a pielii, tulburări de pigmentare sau degradarea barierei naturale de protecţie a pielii.
Trebuie să înţelegem că aplicarea protecţiei solare şi evitarea expunerii directe a pielii la radiaţia ultravioletă nu reprezintă un moft sau o tendinţă a modei actuale, ci o măsură preventivă, poate singura capabilă să ne protejeze de efectele soarelui pe termen lung.

R: Modul de utilizare a acestor produse depinde şi el de tipul de piele? Care ar fi frecvenţa cu care ar trebui să folosim crema într-o zi de plajă?

S.P.: Când aplicăm o cremă de protecţie există mai mulţi factori de care trebuie să ţinem cont. Unul ar fi că nu trebuie să facem economie nici la preţul cremei, pentru că de multe ori o cremă ieftină nu oferă protecţie suficientă şi poate irita pielea,şi nici la cantitate. Mai precis, trebuie să aplicăm cam 1,5-2 linguriţe de cremă pentru o suprafaţă de mărimea unei coli de hârtie. Crema se va aplica întâi dimineaţa, înainte de a ieşi din casă, apoi la intervale de una-două ore, în funcţie de piele şi de activitatea noastră (efort fizic, baie în mare etc.). Factorul minim de protecţie pentru o piele care se bronzează direct (care se bronzează repede, fără a se înroşi – n.n.) este 10 înainte de plajă, iar pentru o piele care nu se bronzează niciodată, doar se înroşeşte, este 50+.

R: Cum alegem cel mai potrivit produs pentru noi? Ce căutăm de fapt?

S.P.: Când cumpărăm o cremă de protecţie trebuie să ne orientăm spre produse testate dermatologic – ideal ar fi să fie cumpărate din farmacii – care să ofere o protecţie cât mai mare împotriva UVB şi o foarte bună protecţie împotriva UVA. Adică ingredientele să conţină o protecţie fizică împotriva ultravioletelor, cu oxid de titan sau oxid de zinc. Chiar dacă acestea sunt uneori mai greu de aplicat şi pot lăsa o peliculă deschisă la culoare pe piele, substanţele nu sunt toxice pentru piele, nu se absorb, ci reflectă radiaţia solară şi acoperă un interval extrem de larg al spectrului UV.

PRODUSELE-DESCRIERE

L’Oreal Paris Solar Expertise

Ce ştim despre această gamă? Este un ulei satinat în trei variante, cu FPS 15, 20 şi 30 ce previne apariţia ridurilor şi a petelor solare. În acelaşi timp, el are o formulă hrănitoare pentru asigurarea supleţii pielii. Ingredientul care asigură protecţia UVA avansată se numeşte mexoryl. Este rezistent la apă.
Preţ: 34 lei.

Garnier Ambre Solaire – Spray

Este un spray de corp protector, transparent, care nu lasă urme albe, avantaj pentru cei care nu suportă cremele! Cu un FPS 30, asigură o protecţie rezistentă UVA/UVB. Testat dermatologic, el asigură prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, este răcoros şi rezistent la apă. Componentele de bază, ce-i asigură toate aceste proprietăţi, sunt vitamina E şi nutriflavone de cactus.
Preţ: 33,98 lei.

Garnier Ambre Solaire – Lapte protector

Având un factor de protecţie solară foarte ridicat – 50+ – este special pentru o piele intolerantă la soare. Este hipoalergenic, fără parfum, testat dermatologic. Are drept ingredienţi de bază vitamina E şi un complex hidro-activ. Previne îmbătrânirea pielii, având acţiune hidratantă prelungită.
Preţ: 35,98 lei.

Vichy Capital Soleil Spray multi-poziţii

Conţine apă termală de la Vichy, cu proprietăţi calmante şi fortifiante, fiind un produs fotostabil, noncomedogenic, hipoalergenic, fără parfum şi parabeni. Factorul de protecţie solară UVB 30 îi conferă protecţie ridicată împotriva arsurilor solare, iar acţiunea anti-UVA previne leziunile cutanate pe termen lung.
Preţ: 81 lei.

Nivea loţiune de protecţie solară pentru copii

Creată special pentru pielea sensibilă a copiilor, loţiunea din gama Nivea Sun are un conţinut echilibrat de filtre anti UVA şi UVB şi protejează sănătatea pielii copiilor. Cu un factor de protecţie solară 50+, loţiunea oferă protecţie împotriva arsurilor solare şi a deteriorării pielii pe termen lung şi reduce riscul alergiilor provocate de soare. Vitamina E protejează împotriva efectelor radicalilor liberi şi întăreşte imunitatea proprie a pielii împotriva razelor ultraviolete.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă