17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024

Breviar

Arhiepiscopia nu-si plateste datoriile

Arhiepiscopia Tomisului a depus contestatie in instanta impotriva sechestrului asiguratoriu instituit de Directia Generala a Finantelor Publice Constanta pe motiv ca actele nu erau complete. Cu toate acestea, reprezentantii Arhiepiscopiei au recunoscut ca au o datorie de 7 miliarde de lei, veche de peste doi ani, pe care au promis ca o vor plati inca de pe 23 august. Desi platile la Trezorerie se fac in timp real, pana ieri Arhiepiscopia nu virase nici un leu. Finantele continua actiunea de identificare a bunurilor acesteia, pe care va impune sechestru. Silvia Mihai, director executiv al DGFP, spune ca actiunile in instanta impotriva sechestrului asigurator sunt un lucru obisnuit. Deocamdata insa la sediul institutiei nu a ajuns nici o notificare in acest sens. Expertii spun ca actiunea in instanta, care poate dura cateva luni, este numai o metoda de a tergiversa plata datoriei.

Strainii fug de economia Constantei

Peste 4.000 de societati comerciale au fost inregistrate, de la inceputul anului pana in prezent, la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Constanta. Cele mai multe dintre ele se incadreaza in categoria SRL-urilor, pe locurile urmatoare situandu-se asociatiile familiale. La ORC s-a inregistrat si o cooperativa agricola. Potrivit datelor centralizate de institutie, firmele cu participare straina la capital sunt in scadere in Constanta, numarul celor infiintate in prima parte a anului 2005 fiind de 260, de peste sase ori mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Cheltuieli de milioane

Institutiile bugetare din judetul Constanta au cheltuit, in primele sapte luni ale acestui an, 75,8 milioane lei noi, dintre care 6,5 milioane numai in luna iulie. Procentul de realizare comunicat de Directia Generala a Finantelor Publice Constanta (adica ponderea sumelor cheltuite in anul curent fata de prevederea din buget) este de 61,56%. Sumele cheltuite in aceasta perioada sunt cu 1,26% mai mari decat cele cheltuite in perioada similara a anului trecut.

Depozitare subventionata

Producatorii agricoli constanteni pot primi un ajutor financiar din partea Guvernului, cu care sa-si acopere o parte din costurile necesare depozitarii graului. Sprijinul va fi acordat pe o perioada de sase luni, incepand cu data publicarii hotararii in Monitroul Oficial. In prima luna va fi acordat un ajutor de 2,5 euro/tona, in ce-a de-a doua, de 1.25 euro pe tona, iar valoarea scade treptat pentru toate celelalte patru luni. Decizia acordarii acestor subventii a fost luata in sedinta de Guvern din aceasta saptamana. C.H.

Benzina mai scumpa

Petrom a majorat ieri pretul combustibililor, cu pana la 8 bani pe litru. Astfel, cel mai scump carburant comercializat va fi Top Premium 99, cu 3,87 lei/litru, iar cel mai ieftin ramane GPL-ul, care costa 1,70 lei/litru. Pretul motorinei variaza intre 3,25 lei si 3.33 lei/litru, pentru sortimentele Euro Diesel si Super Euro Diesel. Majorarea survine, spun reprezentantii companiei, ca urmare a fluctuatiilor cotatiilor internationale a produselor petroliere. Mentionam ca, in primele sase luni ale anului, profitul net al Petrom a crescut de sase ori, ca urmare a acestor fluctuatii.

Cele mai citite

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Decretele semnate de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 aprilie 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2023...

Probleme pentru Facebook și Instagram. Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale împotriva Meta

Astăzi, 30 aprilie, Comisia Europeană a demarat proceduri oficiale pentru a evalua dacă Meta, compania-mamă a platformelor Facebook și Instagram, a încălcat Actul legislativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă