13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Breviar

Kievul vrea sa finalizeze canalul Bastroe

Bugetul national al Ucrainei pe anul 2006 prevede alocarea unei sume de 17,8 milioane de dolari pentru finalizarea constructiei canalului Dunare-Marea Neagra, a indicat ieri ministrul ucrainean al transporturilor si comunicatiilor, Viktor Bondar. Potrivit ministrului ucrainean, canalul ar avea semnificatii strategice pentru Ucraina, astfel incat guvernul de la Kiev va face tot posibilul pentru finalizarea constructiei. El a adaugat ca problemele privind acest proiect nu tin de ecologie. Decizia Kievului este cu atat mai surprinzatoare cu cat in februarie 2006 presedintele roman Traian Basescu a semnat la Kiev, impreuna cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, un protocol de creare a unei comisii mixte romano-ucrainene la cel mai inalt nivel pentru studierea problemelor sensibile in relatiile dintre cele doua tari, inclusiv a canalului Dunare-Marea Neagra.

Joita si Tuculeanu, la pensie

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul pentru eliberarea din functie prin pensionare a lui Tanase Joita, procuror in cadrul Sectiei de analiza, studii, probleme ale minorilor, evidenta, perfectionare profesionala si informatica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Seful statului a mai semnat decretele de eliberare din functie prin pensionare a lui Stefea Ioan, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie de pe langa Judecatoria Ineu, Alexandru Tuculeanu, procuror in Parchetul de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie, Medeanu Tiberiu Costin, prim-procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, Marcu Tudor, judecator la Tribunalul Dambovita, detasat in functia de director al Penitenciarului de maxima siguranta Margineni.

500 miliarde de lei pentru activitatea social-caritativa a BOR

La resedinta patriarhala din Bucuresti a avut loc sesiunea de lucru a Consiliului National Bisericesc, care a evaluat intreaga activitate, interna si externa, a Bisericii Ortodoxe Romane, pe anul 2005. In BOR functioneaza 237 de asezaminte sociale, dintre care 65 pentru copii, 25 pentru varstnici, 96 de cantine si brutarii sociale, 33 de cabinete medicale si farmacii, 22 de centre de diagnostic si tratament. Numai in anul 2005 peste 384.000 de persoane au beneficiat de programele sociale ale Bisericii, dintre care 172 mii de copii din asezamintele sociale si din familii sarace, peste 7.400 de persoane cu dizabilitati sociale, peste 115 mii de batrani din asezamintele de protectie sociala, peste 89 mii de familii sarace sau victime ale inundatilor. Pentru aceasta opera social-caritativa de exceptie BOR a cheltuit peste 469 miliarde de lei, in situatia in care in anul 2005 mari regiuni ale tarii au fost afectate de inundatii. Din aceasta suma peste 220 de miliarde reprezinta ajutoare financiare iar ajutoarele in bunuri materiale pentru sinistrati s-au ridicat la valoarea a peste 248 miliarde de lei. Analiza Consiliului National Bisericesc asupra activitatii BOR pe anul 2005 (inclusiv aspectele pastoral-misionare, viata monahala, invatamantul teologic si religios in scolile publice, relatiile cu alte culte, cat si cu romanii din diaspora etc.) va fi supusa spre examinare Adunarii Nationale Bisericesti, care se va intruni in 1 martie 2006.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă