18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBrăilenii nu vor ajutoare pentru căldură, politicienii plusează

Brăilenii nu vor ajutoare pentru căldură, politicienii plusează

Pentru că numai jumătate din abonaţii la CET au depus dosare pentru ajutoare la plata căldurii, consilierii au decis să subvenţioneze gigacaloria pentru toată lumea.

 

Primarul din Brăila, Aurel Simionescu, a avut o surpriză când a numărat numărul dosarelor depuse pentru subvenţionarea căldurii. Erau numai 4.728, deşi el estimase un număr cuprins între 7.000 şi 8.000. “Sau afirmaţiile despre gradul de sărăcie sunt pe deasupra, ca să spun aşa, sau se întâmplă altceva, care ne scapă. Noi avem o anumită imagine despre ceea ce se întâmplă la Brăila. Faţă de nivelul de venituri, cifra mie mi se pare mică. Când vor trebui să plătească încălzirea, vor spune că nu au de unde”, a explicat edilul.

De această situaţia s-au mirat şi consilierii localei, care au luat hotărârea să îi ajute pe toţi brăilenii, subvenţionând gigacaloria cu 20%. “Noi am prins în buget o anumită sumă pentru acordare de ajutoare de încălzire şi ne-am trezit cu mult mai puţine cereri depuse. Pentru că suma de buget este una mai mare, am introdus o subvenţie de 20% pentru preţul la energia termică. Astfel, preţul gigacaloriei ajunge la populaţie la 274,46 lei”, a declarat Simionescu.

Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, pragul până la care brăilenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare primesc ajutoare pentru încălzire în această iarnă a crescut până la 1.000 de lei pe lună pe membru de familie. Din totalul de 53.000 de apartamente existente în municipiul Brăila, doar 11.000 mai primesc energie în sistem centralizat de la SC CET SA. CET Brăila are de recuperat de la consumatorii casnici, după iarna 2010-2011, peste 13 milioane de lei, motiv pentru care peste 160 de asociaţii de proprietari au fost date în judecată pentru recuperarea datoriilor.  Text Box:

Reguli noi la Constanţa

O situaţie similară s-a întâmplat la Constanţa, unde consilierii au constatat că le rămân bani. „Nu au avut estimarea corectă a numărului de beneficiari şi am considerat că nu trebuie să facem economie la subvenţii. Există oameni care nu îndeplinesc criteriile impuse de Guvern, pentru că au proprietăţi şi bani la bănci, dar noi subvenţionăm gigacaloria în functie de câţi bani mai avem. Până pe data de 20 decembrie, locuitorii Constanţei să depună cererile ca să ştim cum stăm”, a declarat primarul Radu Mazăre.

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă