16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialBotosanenii aleg munca in strainatate

Botosanenii aleg munca in strainatate

An de an, mii de botosaneni renunta la viata de familie pentru perioade lungi de timp ca sa castige bani. Dincolo de granita a devenit visul celor multi. Traiesc cu gandul ca in Italia isi vor rezolva ce nu au putut schimba in Romania. Isi iau pasaport si pleaca.
Sute de copii raman astfel fara mama, fara tata sau chiar fara ambii parinti. Grija de a avea ce le pune pe masa ii goneste de langa odraslele carora le-au dat viata. Micutii raman insa orfani chiar daca parintii lor inca mai traiesc. “Noi dam situatia cu copiii care raman singuri pentru ca le pleaca parintii in strainatate, lunar la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. Se pare ca s-a creat un fenomen. Sunt foarte multi copiii care raman singuri. Noua ni se aduce la cunostinta de catre primarii, de la asistentii comunitari de aceste cazuri”, ne-a spus Elena Lupu, directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani. Cei mai multi sunt lasati in grija bunicilor. Sunt cazuri insa, din ce in ce mai numeroase, cand bunicii nu au posibilitati sau nu traiesc, iar celelalte rude nu vor sa se impovareze cu o alta greutate la miile cu care se confrunta zi de zi. In luna octombrie a acestui an 484 de familii s-au dezmembrat. Sotii au plecat fie impreuna, fie separat peste granita ca sa castige valuta. Au ramas insa aproape 850 de copii care, desi nu au nici o vina, traiesc departe de mama, de tata”.

Copii lasati in grija fratilor mai mari

Mai grav e insa faptul ca pentru circa o suta de micuti familia a devenit statul. Si chiar daca cifra e mai mica in comparatie cu ultima raportare nu inseamna neaparat ca numarul copiilor ajunsi in plasament a scazut. “Sunt multe cazuri noi, de aceea noi nu putem sti daca e in crestere sau in scadere. La o parte se revoca masura de protectie impusa daca se constata ca nu pot fi lasati la rudele de gradul 4, dar vin mereu altii, la cazurile pe care le stim apar altele noi, e fluctuatie foarte mare”. Copiii ajung in centrele de plasament sau la asistentii maternali atunci cand bunicii nu mai traiesc ori cand conditiile de acasa nu sunt prielnice. “Am avut un caz cand copiii mai mari aveau in grija fratii mai mici, ceea ce nu se poate. Daca nu exista rude care sa-si asume responsabilitatea cresterii lor sau unde sunt situatii de risc, unde nu sunt asigurate conditiile materiale si siguranta lor se impune masura de protectie”, mai spune Elena Lupu. La intoarcerea in tara, parintii pot cere revocarea masurii. In cazul in care conditiile permit un trai adecvat minorului si parintii dovedesc responsabilitate in cresterea lui, abia atunci este inapoiat familiei. Sunt insa copii care pierd ani din copilarie fara sa simta mangaierea si rasfatul parintesc. Totul, de dragul inavutirii.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă