22.6 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Bolnavii internati in spitalele din Aiud si Campeni, nevoiti sa-si cumpere medicamente

Criza sistemului sanitar din judetul Alba se acutizeaza. Datoriile existente la nivelul unitatilor sanitare, precum si subfinantarea au dus la aparitia unor situatii critice. Bolnavii internati in spitalele din municipiul Aiud si orasul Campeni sunt nevoiti sa-si procure singuri unele materiale sanitare, cum ar fi seringi, ace, fese si tifon, sau sa-si cumpere unele medicamente.
Dintr-un raport al Directiei de Sanatate Publica (DSP) reiese ca, din cauza datoriilor acumulate la furnizori, precum si a sumelor mici alocate pentru achizitia de materiale sanitare, conducerea unitatii sanitare din Aiud este nevoita sa le ceara bolnavilor sa-si procure singuri seringi, ace, truse perfuzabile, fese, tifon sau catetere. Materialele medicale existente in stoc asigura doar urgentele. Si achizitionarea de alimente se desfasoara greu, in conditiile in care bugetul pe acest an a asigurat doar necesarul pe 50-60 de zile, iar multi dintre furnizori nu accepta decat plata pe loc sau in maxim 10-20 de zile.
La Spitalul Orasenesc Campeni au fost cazuri cand bolnavii s-au vazut nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente, cum ar fi Heparina fiole, Plegomazin sau H.H.S., precum si branule sau fese. In privinta hranei, la aceasta unitate medicale nu sunt probleme.
Si la Sanatoriul TBC din Campeni au existat cazuri in care bolnavilor li s-au solicitat achizitionarea unor medicamente care nu existau momentan la dispozitia unitatii, cum ar fi antiinflamatoare, bronhodilatoare, solutii perfuzabile, expectorante sau protectoare hepatice.
O alta unitate care se confrunta cu probleme este spitalul din Ocna Mures. Aici, aprovizionarea cu medicamente este deficitara din cauza intarzierii in livrare a furnizorilor si a duratei lungi a procedurii licitatiilor, motiv pentru care s-au mai inregistrat cazuri in care pacientii au fost solicitati sa-si procure singuri medicamente si materiale sanitare.
O situatie aproximativ similara se inregistreaza la Spitalul din Cugir, unde, de asemenea, aprovizionarea cu medicamente si hrana este deficitara. Aici nu ar fi existat, insa, cazuri in care sa se solicite bolnavilor sa isi cumpere tratamentul.
Celelalte unitati sanitare din judet, respectiv unitatile medicale din Alba Iulia, Abrud, Baia de Aries, Blaj, Sebes, Zlatna au, potrivit raportului DSP, stocuri suficiente de medicamente.

Ultima oră
Pe aceeași temă