15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialBogdan Aurescu a discutat la Pentagon despre participarea României la scutul antirachetă

Bogdan Aurescu a discutat la Pentagon despre participarea României la scutul antirachetă

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu s-a întâlnit vineri, la Washington, cu adjunctul asistentului secretarului apărării, James Townsend, discuţiile concentrându-se asupra stadiului în care se află proiectul de participare a României la sistemul de apărare antirachetă al SUA, informează NewsIn.

James Townsend a mulţumit pentru modul în care s-a desfăşurat procesul de negocieri privind Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România, informează MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat, în context, că “escala în portul Constanţa a navei USS Monterey (7-8 iunie 2011) reprezintă o bună oportunitate pentru cetăţenii şi autorităţile române, inclusiv pentru reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Olt, unde se află unitatea militară Deveselu, de a lua contact cu elementele concrete de punere în aplicare ale sistemului american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa”.

Cei doi intelocutori au abordat şi evoluţiile privind crearea sistemului NATO antirachetă, în contextul apropiatei reuniuni a miniştrilor apărării ai Alianţei de săptămâna viitoare.

Totodată, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la derularea proiectului privind tranzitul din şi spre teatrul de operaţii din Afganistan, prin aeroportul şi portul Constanţa, a trupelor şi echipamentelor americane.

Vizita la Washington a secretarului de stat Bogdan Aurescu (3-6 iunie) survine pe fondul unor contacte bilaterale susţinute, de nivel, care reflectă nivelul ridicat al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, potrivit MAE. Pe această linie se înscrie şi recenta vizită în România, la 3-4 mai 2011, a subsecretarului de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, când a fost anunţată public locaţia amplasării elementelor sistemului american antirachetă şi a fost finalizat, la nivel de experţi, textul Acordului, precum şi vizita, la începutul lunii mai, la Washington, a secretarului de stat pentru afaceri globale Doru Costea, arată Ministerul de Externe.

Nava USS Monterey, care, începând din martie, participă la prima fază a desfăşurării scutului antirachetă în Europa, fiind echipată cu sistemul de apărare aeriană AEGIS, soseşte luni în portul Constanţa, unde va rămâne până joi, 9 iunie. “Vizita face parte din eforturile continue ale Marinei SUA de a consolida partneriatul cu Forţele Navale Române şi de a creşte interoperabilitatea în zona Mării Negre”, arată Ambasada americană într-un comunicat.

“În plus, crucişătorul USS Monterey este echipat cu sistemul de apărare aeriană AEGIS, ce reprezintă prima fază a Abordarii Adaptative în Etape a scutului antirachetă, un element important pentru România, care a acceptat să găzduiască interceptori în cadrul celei de-a doua faze a programului”, subliniază comunicatul reprezentanţei diplomatice americane.

La începutul lunii martie, SUA au trimis acest un vas de război echipat cu un radar performant în Marea Mediterană – fiind primul pas către dezvoltarea amplului sistem antirachetă destinat să apere Europa de o potenţială ameninţare nucleară iraniană.

Măsura face parte din planul în patru etape al administraţiei Obama de amplasare a unor radare şi interceptori tereştri şi navali în diferite zone din Europa. România va participa la faza a doua a acestui plan, care va începe în 2015 şi care presupune amplasarea unor interceptori tereşti la baza Deveselu din judeţul Olt.

SUA au prezentat în 2009 planurile pentru desfăşurarea unui sistem antirachetă în patru etape. Astfel, în 2011, Washingtonul urmează să desfăşoare nave cu sisteme Aegis în estul Mediteranei, susţinute de unităţi radar mobile şi coordonate de la centrul de control din Ramstein, Germania. Până în 2015, vor fi instalate sisteme terestre de rachete interceptoare în România. În cea de a treia fază, care urmează să fie lansată în 2018, vor fi aduse sisteme mai performante de rachetă, probabil în Polonia, iar până în 2020 ar urma să fie instalate sisteme cu rază mai lungă de acţiune, care să contracareze eventuale rachete intercontinentale. Acestea vor fi susţinute de sisteme radar puternice.

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă