22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialBlocaj la Berlin,blocaj in Europa

Blocaj la Berlin,blocaj in Europa

Asadar, germanii au votat. Ce au votat nici ei nu stiu probabil. Privind cifrele, o intrebare apare oarecum de la sine in minte. Ce inseamna toate astea? A raspunde pare, in acest moment, o sarcina titanica.
Se poate vorbi, bineinteles, de “performanta catastrofala” a Angelei Merkel si de “charisma lui Gerhard Schršder”, de un electorat confuz care vrea ca lucrurile sa se schimbe, dar nu stie exact incotro s-o apuce, de extrema stanga care si-a dublat numarul de voturi in acelasi timp in care liberalii au crescut cu 2,5 procente. In rest, nimic nu mai e de inteles.
De aici nu rezulta insa ca acest nonsens nu va avea consecinte serioase, daca nu chiar grave asupra Uniunii Europene. In prezent, nu exista nici o varianta posibila de constituire a unei majoritati care sa garanteze reformarea economica si sociala a Germaniei. Fie ca este vorba de o “mare coalitie”, fie de alte formule (guvern minoritar, negru-galben-verde, rosu-verde-rosu etc.), rezultatul va fi acelasi. Ori un guvern care va functiona pe temeiul minimului compromis stanga/dreapta, adica un guvern care sa asigure tranzitia pana la viitoarele alegeri, cel mai probabil anticipate, fie un guvern slab, aflat la cheremul formatiunilor mici sau al opozitiei. Din aceasta dilema Germania nu poate iesi. Oricum ar fi, asadar, pentru o buna perioada, reforma in Germania este blocata.
Cel mai bun instrument de masura a unei asemenea afirmatii este Bursa. Or, ieri indicele DAX al Bursei din Frankfurt a cazut cu 2%, iar euro a scazut din nou in raport cu dolarul, atingand 1,2167. Cum afirma un economist, in fata votului german, “investitorii au votat cu propriii bani si au ales sa loveasca in euro”. Asa cum atunci cand merge Germania, merge si Europa, tot asa nesiguranta economica a Germaniei se traduce intr-o nesiguranta economica in intreaga Uniune Europeana. In conditiile in care liberalii europeni sperau intr-o victorie CDU pentru a-si consolida pozitia in scopul promovarii unei agende europene reformiste, acum totul s-a oprit. La fel ca Germania, Europa este in stand-by.
Din punct de vedere politic, Europa avea nevoie mai mult ca oricand de claritate dupa “Nu”-ul francez si olandez. Oricine ar fi castigat, am fi avut mai multe raspunsuri despre viitorul “constructiei europene”. Asa insa nimeni nu stie incotro va evolua UE, nici macar intr-o chestiune relativ simpla cum este extinderea. Daca aderarea Romaniei si Bulgariei NU este afectata, aderarea Turciei va fi prilejul unei batalii sangeroase stanga-dreapta.
In politica externa Germania nu mai are o politica externa. Cele doua partide majore au exprimat atitudini si prioritati divergente atat in ceea ce priveste relatiile intraeuropene, cat si fata de Statele Unite sau de Orientul Mijlociu. In contextul actualei paralizii interne, Germania nu mai poate pretinde un rol de protagonist pe scena internationala. Blocajul politic, economic si ideologic de la Berlin reflecta blocajul politic, economic si ideologic european.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă