21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBlatter „a depus armele“

Blatter „a depus armele“

Deşi s-a crezut la adăpost de ochiul ciclonului care s-a abătut asupra „regatului său“ FIFA, Joseph Blatter a sfârşit prin a fi luat de furtună. Anunţul demisiei sale de la preşedinţia FIFA, marţi 2 iunie, la doar patru zile de la realegerea pentru al cincilea mandat în fruntea instituţiei, a fost asemenea unui trăsnet.

„Alte veşti proas­te sunt de aşteptat”, declara Blatter după realegerea, vineri, ca preşedinte el FIFA pentru al cincilea mandat. Şi veştile au venit. Mandatele lui Blatter au fost pline de numeroase scandaluri de corupţie, între care atribuirea cupelor mondiale din 2018 şi 2022 Rusiei şi res­pectiv Qatarului, dar a reuşit să le depăşească datorită sistemului pe care l-a impus în Federaţia internaţională de fotbal. Lovitura de graţie a venit din partea apropiatului său şi secretar general al FIFA, supranumit „primul ministru” al „guvernului fotbalului mondial”, francezul Jérôme Valcke, acuzat, luni, de New York Times că a transferat personal 10 milioane dolari în conturi gestionate de fostul vice-preşedinte al FIFA, de acum celebrul Jack Warner.

Reacţionând a doua zi, în faţa elementelor avansate, FIFA s-a văzut silită să recunoască faptul că a procedat la un virament „în cadrul dezvoltării fotbalului în Caraibe”, dar a încercat să-l exonereze pe Valcke, asigurând că nici el „nici alt responsabil al FIFA” nu au fost implicaţi. Aghiotant al lui Blatter, Valcke este descris ca „puterea din umbră care ţine fotbalul mondial la picioare”. Punerea lui sub acuzare a fost picătura care a determinat demisia lui Blatter? Reales vineri preşedinte al ­FIFA, Joseph „Sepp” Blatter a anunţat, marţi la Zürich că părăseşte postul. El a condus instanţa conducătoare a forbalului internaţional timp de 17 ani şi era considerat ca una din persoanele cele mai puternice din sporturile mondiale.

Demisia a intervenit la şase zile de la arestarea mai multor înalţi responsabili ai organizaţiei acuzaţi de presupuse acte de corupţie şi spălare de bani, în special în atribuirea mai multor cupe mondiale de fotbal. Blatter a cerut noi alegeri şi a precizat că el nu se va prezenta. „Chiar dacă mi s-a încredinţat un nou mandat, se pare că nu sunt susţinut de toată lumea din fotbal şi de aceea voi convoca un congres extraordinar şi îmi voi pune mandatul la dispoziţie. Până atunci, voi continua să îmi exercit funcţiile”.

Prinţul Ali rămâne ­candidat

Aşadar, demisia nu este imediată şi Blatter va rămâne la post până la finele anului, un congres ar urma să aibă loc în perioa­da decembrie 2015 – martie 2016. Prinţul Ali, frate vitreg al regelui Iordaniei, contracandidatul lui Blatter la scrutinul de vineri, care s-a retras în turul doi oferindu-i practic lui Blatter al cincilea mandat, se va prezenta la noile alegeri ce vor avea loc după demisia lui Blatter, a declarat Salah Sabra, vicepreşedinte al Federaţiei iordaniene de fotbal, prezidată de prinţul Ali.

Prospera şi puternica organizaţie face faţă uneia dintre cele mai mari furtuni judiciare şi mediatice din istoria sa, cu inculparea de către justiţia americană a 14 persoane, din care nouă membri sau foşti membri ai Federaţiei internaţionale a fotbalului, într-un vast scandal de corupţie.

Ancheta FBI continuă

Câteva ore după anunţul demisiei lui Blatter, care se considera indestructibil, media americană anunţa că şeful FIFA va face şi el obiectul unei anchete a justiţiei americane. New York Times afirmă că Blatter „a încercat de câteva zile să ia distanţă faţă de scandalul de corupţie”, dar autorităţile „speră să obţină cooperarea unora dintre responsabilii FIFA inculpaţi” pentru corupţie pentru a strânge laţul în jurul lui. NYT şi ABC News au făcut cunoscută o anchetă a FBI care îl vizează direct pe Blatter. „În momentul în care toată lumea încearcă să-şi salveze pielea, există o cursă a celui care îşi va arunca primul vesta”, declara o sursă apropiată dosarului. „Nu suntem în măsură să răsturnăm toată organizaţia, dar poate că nu va fi nevoie”, declara o altă sursă referindu-se la tehnicile de interogatoriu care împing acuzaţii să îşi denunţe superiorii.

În ce priveşte media franceză, demisia-surpriză a lui Sepp Blatter, „intuşabilul Naş” al FIFA a fost calificată drept o „veste excelentă” pentru fotbalul mondial, o lovitură de teatru provocată de a n-a dezvăluire de marţi privind propria sa mână dreaptă, Jérôme Valcke. Potrivit „20 Minutes”, o afacere care dezvăluie „sursele răului” în fotbal, predominanţa banului multiplicat de drepturile faraonice de televizare. Bani albi, dar şi bani negri, virtuali, când intră în joc  intermediari veroşi sau crima organizată în transferurile de jucători sau în spălarea de fonduri toxice prin explozia pariurilor sportive online. În acest mediu gangrenat, marcat de scandaluri repetate şi unde „doar mingea mai este încă rotundă, un simplu divertisment foloseşte astăzi terenul de joc pentru insaţiabilul apetit de putere şi bani”. 

» La cererea SUA, Interpol a plasat ieri pe lista celor mai căutate persoane, doi ex-responsabili ai FIFA, implicaţi în scandalul de corupţie care zguduie Federaţia – Jack Warner şi Nicolas Leoz – şi patru şefi de întreprinderi de marketing sportiv, toţi fugitivi şi nelocalizaţi.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....
Ultima oră
Pe aceeași temă