15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialBitcoin: moneda virtuală care pune stăpânire pe Internet

Bitcoin: moneda virtuală care pune stăpânire pe Internet

Disponibilă la nivel global şi imposibil de interceptat sau de urmărit, moneda-bit reprezintă sistemul monetar virtual folosit cu precădere de hackeri, oameni de afaceri şi, mai nou se pare, de regii lumii drogurilor, potrivit guardian.co.uk.

Săptămâna trecută, doi senatori au înştiinţat Agenţia de Luptă împotriva Drogurilor (Drugs Enforcement Agency) de un site ilegal numit Silk Road. Acesta funcţiona „ca un eBay ilegal”, unde utilizatorii puteau să obţină şi să vândă droguri fără reţineri, de la cocaină şi heroină până la ecstasy şi marijuana. Pentru asta, foloseau moneda-bit.

Moneda virtuală a fost creată în 2009 de un student japonez anonim, care folosea pseudonimul de Satoshi Nakamoto. Iniţial, ea a fost adoptată de hackeri ca monedă de schimb pentru servicii, dar acum, moneda-bit este pe cale să devină moneda neoficială a internetului.

Moneda viitorului?

Ea poate fi cumpărată de la o varietate de case de schimb valutar online, folosind orice monedă internaţională şi nu este utilizată doar în afacerile cu droguri. Lista afacerilor care acceptă tranzacţiile cu moneda-bit variază de la servicii legale la decoraţiuni de grădină, jocuri video şi chiar şosete. O monedă-bit valorează în prezent puţin peste nouă lire sterline (aproximativ 43 RON), ridicând economia virtuală la o sumă în continuă creştere: 32,6 milioane de lire sterline (155 milioane RON).

Spre deosebire de monedele naţionale, moneda-bit nu este controlată de o autoritate care să o pună în circulaţie. Teoretic, monedele pot fi create de oricine, dar pentru asta este nevoie de un computer puternic şi de mult timp. Rezerva de monede virtuale este controlată folosind o serie de algoritmi matematici complecşi încorporaţi într-un software.

Pericol sau beneficiu?

Dar ceea ce face moneda-bit atât de atrăgătoare pentru cei care o folosesc în activităţi ilicite este că, spre deosebire de alte metode de plată online, cum ar fi cardurile de credit sau Paypal, tranzacţiile efectuate cu ea sunt practic imposibil de urmărit. Anonimitatea pe care o oferă este punctul ei forte nu doar pentru infractori, ci şi pentru oamenii obişnuiţi care vor să îşi protejeze informaţiile personale cerute în mod obişnuit de site-urile de cumpărături online.

Dacă moneda-bit a început prin a fi o curiozitate, acum sfera politică se teme că evoluţia acestei valute ar putea crea „un Vest Sălbatic al jocurilor de noroc, al prostituţiei şi a pieţe de desfacere globale pentru contrabandă”.

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă