14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialBiserica Ortodoxă a permis ca Zoe Ceauşescu să fie incinerată cu slujbă...

Biserica Ortodoxă a permis ca Zoe Ceauşescu să fie incinerată cu slujbă în biserică. Pentru Sergiu Nicolaescu nu s-a găsit înţelegere

Este greu de înţeles poziţia rigidă a Bisericii Ortodoxe Române de a nu permite ca un preot să oficieze o slujbă pentru Sergiu Nicolaescu în condiţiile în care în cazul similar al morţii lui Zoe Ceauşescu s-a putut face o excepţie.

 

Fiica fostului dictator a decedat în 2006, iar dorinţa ei a fost aceea de a fi incinerată. Aceste lucru s-a petrecut la Crematoriul Vitan Bârzeşti dar nu înainte ca un preot să ţină o slujbă la biserica Sfânta Elefterie. Mai mult trupul neînsufleţit a lui Zoe Ceauşescu a stat două zile în aceeaşi biserică. Ca şi în cazul lui Nicolaescu, sute de persoane au fost la ceremonia funerară a lui Zoe. Printre cei prezenti la biserica s-au numarat si reprezentanti ai fostului regim comunist sau descendenţi ai lor: Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Ştefan Andrei, Ana Mureşan, Serghei Mizil, precum şi fostul general de securitate Neagoe şi parlamentarul Madalin Voicu.

În cazul lui Sergiu Nicolaescu, Biserica Ortodoxă Română a încercat să facă familia regizorului să se răzgândească pentru ca regizorul să poata fi înmormântat după obiceiurile creştine. În faţa refuzului familiei, BOR nu a permis ca un preot să oficieze o slujbă. O mică slujbă neoficială s-a ţinut în faţa crematoriului de către un răspopit.

Citeşte şi Acuzaţii HALUCINANTE la crematoriul Vitan unde a fost incinerat trupul lui Sergiu Nicolaescu

Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a declarat de altfel, joi, că incinerarea a fost “dorinţa expresă” a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze “cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei”.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Cele mai citite

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...
Ultima oră
Pe aceeași temă