9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialBirurile PSD, etapa pe înmormântare | OPINIE

Birurile PSD, etapa pe înmormântare | OPINIE

În timp ce milioanele se duc pe dragostea din tei sau dintre ei, că nu e foarte clar, principalul partid de guvernământ vrea să nu-i mai scape nimic, să o ia de la bază. Să dea atacul final la fiecare înmormântare, la indemnizațiile pentru copii, la fiecare pensie pentru invalizii de război, la fiecare bănuț care-ți intră-n casă.

Cam acestea sunt urmările revoluționarului impozit pe gospodărie, gândit precum birurile din vremea iobagilor. Curat social-democrat. Filozofia asta de taxare arată, pe de o parte, disperarea, iar pe de alta prostia celor care l-au conceput. Dar ăsta este prețul pentru toate lucrurile gratuite promise în campanie. E totuși de un cinism aparte să ajungi să impozitezi și ajutorul de înmormântare atunci când majoritatea votanților tăi sunt oameni în vârstă.

Am văzut de-a lungul timpului o celebră organizație a foștilor militari care se bătea pentru desființarea celor mai importante instituții anticorupție, dar nu l-am auzit pe celebrul colonel Dogaru să spună ceva despre iminenta impozitare a pensiilor pentru invalizii de război.

Specialiștii spun că sistemul propus ar putea duce la lărgirea bazei de venituri impozabile și astfel ar putea fi taxate toate veniturile care intră în gospodărie, inclusiv ajutoarele sociale, indemnizațiile pentru creșterea copiilor, despăgubirile de orice fel, sponsorizări și așa mai departe. La asta nu s-a gândit nimeni, nici măcar „liberalul“ Tăriceanu.

În schimb, s-a gândit Olguța să mai ia niște bani de la viitoarele mame care au salarii peste 10.000 lei. Că doar și ea e femeie și n-a câștigat niciodată atâția bani cu acte, așa că, în mod evident, trebuie să fie acolo o hoție. Pretextul e că ar fi doar șase sute și ceva de persoane afectate și că-i este teamă de fraudă. Pe lângă faptul că nu-și pune problema că e treaba statului să descopere furturile și că, totuși, prezumția de nevinovăție nu i se aplică doar ei, nici măcar nu ar face o mare economie la bugetul de stat, fiind puțin probabil ca toate cele șase sute și ceva de femei să nască deodată. Cât despre teama de fraude, în aceeași idee, ar trebui să interzică toate pensiile de invaliditate, întrucât, nu-i așa?, au fost mii de cazuri în care aceste pensii au fost acordate unor persoane perfect sănătoase. Verificarea acestor pensii ar fi un pas foarte important pentru stoparea banilor aruncați aiurea și stă chiar în puterea vajnicei doamne s-o rezolve. Dar e mai simplu să tai decât să cercetezi și mult mai complicat să gândești înainte să vorbești.

Una peste alta, toate strategiile anunțate în campanie se dovedesc a fi niște păcăleli. În fapt, avem de-a face cu niște încropeli pe colțul mesei. Orice încercare de a acoperi o prostie nu este decât dezvăluirea alteia.

Dacă acest Guvern nu va înțelege că trebuie să aleagă repede între plata salariilor și prăduială, riscăm să nu ne mai țină doar circul de foame. Degeaba o să urle dragostea din tei dacă nu or să mai fie lei.

Cele mai citite

Cel puțin patru morți și zeci de răniți în Filipine, după un atac terorist

Cel puțin patru persoane au fost ucise într-un atac terorist produs în Filipine, în timpul unei slujbe religioase catolice, în ziua de duminică, 3...

România va avea 86 la sută energie din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse de carbon, anunță președintele Iohannis

România se îndreaptă spre momentul în care va avea 86 la sută energie produsă din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse...

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă