12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialBilanţ ziua 1 - Un cutremur de 8,9 grade magnitudine, tsunami...

Bilanţ ziua 1 – Un cutremur de 8,9 grade magnitudine, tsunami distrugători şi aproape 1000 de morţi

Vezi ce se întâmplă în cea de-a doua zi după cutremur – explozii la centrale nucleare, nori radio activi şi alte cutremure cu magnitudine peste 6 grade pe scara Richter. 

 

Update, sâmbătă, ora 8:40 -O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară.
Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1.

Update, sâmbătă, ora 1:20 – Sistemul de răcire de la reactorul 2 al centralei nucleare de la Fukushima nu mai funcţionează la parametrii normali. Incidentul vine la 15 ore după ce sistemul de răcire al reactorului numărul 1 a cedat. Alertă generală în zonă, autorităţile evacuează populaţia. 80 de ingineri care lucrau la reactor sunt în siguranţă. 

În acest moment mai mulţi angajaţi ai companiei şi specialişti guvernamentali încearcă să restabilească sistemul electic al centralei, lucru care ar permite introducerea de apă în instalaţii şi răcirea reactoarelor, minimizându-se astfel pericolul unei castastrofe nucleare. 

Un cercetător american, care a investigat centrala nucleară  Kashiwazaki-Kariwa după un cutremur din 2007 a explicat pentru CNN că dacă specialiştii nu vor repara sistemul de alimentare cu energie şi pe cel de răcire a reactoarelor totul se va „topi”. 

Update ora 23:45 – Nivelul radiaţiilor în aer, în camera de control a centralei nucleare de la Fukushima, este de 1000 ori mai mare decât limita normală, informează agenţia de presă Kyodo News. 

Update ora 23:35 – Nivelul radiaţiilor în aer, în apropierea centralei nucleare de la Fukushima, este de 8 ori mai mare decât limita normală, informează agenţia de presă Kyodo News. 

Update ora 23:22 – Populaţia care locuieşte pe o rază de 10km în jurul unei centralei nucleare a început să fie evacuată. Japonia se pregăteşte pentru tot ce poate fi mai rău. 

Update ora 22:45 – Un alt tsunami aproape a ras de pe faţa pământului oraşul Rikuzentakata. Informaţia a fost dată de către departamentul de pompieri al oraşului. 

Update ora 22:00 – În jurul orei 21:00 (ora României) un alt cutremur a lovit Japonia, epicentrul aflându-se în apropiere de oraşul Nagano. Autorităţile au precizat că nu este vorba de o replică.

Epicentrul s-a aflat la o distanţă de 196km la nord-vest de Tokyo şi la 45km de Nagano.

 

 

Autorităţile au decretat stare de urgenţă la centralele nucleare japoneze, după ce echipamentul de răcire al unui reactor de la centrala Tokushima a cedat. Deocamdată nu există scurgeri radioactive, informează MSNBC. Pe de altă parte, o puternică explozie a avut loc în complexul petrochimic din Sendai, conform BBC.

Un puternic cutremur s-a înregistrat în largul coastei de nord-est a Japoniei, forţând oamenii să-şi părăsească locuinţele. Japonia a emis o avertizare de tsunami şi a precizat că valuri de până la 10 metri ar putea lovi coasta lângă localitatea Miyagi.

Cutremurul de vineri este cel mai mare înregistrat în ultimii 140 ani şi a fost urmat de cel puţin 19 replici în următoarele două ore şi jumătate. 

Românii din Japonia

Ministerul român de Externe precizează că autorităţile nipone nu au semnalat prezenţa unor cetăţeni români printre victime.

La rândul ei, Ambasada Japoniei la Bucureşti a declarat că nu deţine informaţii despre români care ar fi putut cădea victime ale seismelor. Guvernul japonez a organizat o celulă de urgenţă şi depune toate eforturile pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor.

Cel mai mare cutremur din ultimul secol şi jumătate în Japonia

Oficialii americani au declarat că un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara richter şi cu o adâncime de 35 de km s-a înregistrat la 400 de km distanţă de oraşul Tokyo. O alertă de Tsunami a fost emisă vineri pe aproape toate coastele Pacificului, inclusiv în Australia şi America de Sud.

Cutremurul a avut loc la ora locală 14:46 (07:46 ora României) şi a fost urmat de o serie de replici, inclusiv una cu o magnitudine de 8,4 aproximativ 30 de minute mai târziu. Cinci centrale nucleare din Japonia au fost oprite, însă nu s-au înregistrat scurgeri de radiaţii. 

Cutremurul s-a simţit şi în capitala Chinei, Beijing.

Centrul de Prevenire Tsunami din Hawaii a declarat că un avertisment de tsunami este în vigoare pentru Japonia, Rusia, Insula Marcus şi Mariane de Nord. 

Urmările seismului

În centrul oraşului Tokyo clădirile mari au fost zguduite violent de cutremur şi a determinat oamenii să iasă şi să rămână în stradă pentru mai multă siguranţă. Imagini filmate au arătat o clădire mare în flăcări în districtul Odaiba din Tokyo. Fum negru să înregistrat şi într-o zonă industrială din oraşul Yokohama.

La 30 de minute după cutremur clădirile din Tokyo încă se mai legănau, iar liniile de telefonie mobilă nu funcţionau.

Un martor a spus la telefon pentru CNN că a fost un cutremur atât de puternic încât nici măcar nu puteai sta în picioare.

Cel puţin 20 de persoane care participau la o ceremonie de absolvie în Tokyo au fost rănite după ce acoperişul clădirii s-a prăbuşit.

O garnitură de tren a fost luată cu totul de pe şine de valul tsunami care a urmat seismului. Trenul nu a fost încă găsit.

S-a cutremurat şi Bursa

Cutremurul a zguduit şi bursa din Tokyo, unde s-au înregistrat pierderi financiare, însă Banca Centrală a precizat că va face totul să menţină stabilitatea financiară, potrivit France 24. 

“Cladirea s-a zguduit o perioadă care mi s-a părut foarte lungă, iar o parte din colegii din redacţie şi-au pus căştile în cap şi s-au adăpostit”, a spus corespondentul Reuters din Japonia. 

Cutremurele sunt un fenomen obişnuit în Japonia, o zonă în care se înregistrează 20% din cutremurele planetei cu magnitudinea de 6 grade sau mai mult. Totuşi, cutremurul de vineri este cel mai mare înregistrat în ultimii 140 ani.

Ştire în curs de actualizare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă