13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBig Ben a facut cea mai lunga pauza din ultimii 22 de...

Big Ben a facut cea mai lunga pauza din ultimii 22 de ani

Celebrul orologiu din turnul Palatului Westminster (al Parlamentului britanic), din Londra, a avut sambata cea mai indelungata pauza din ultimii 22 de ani, pentru un control mai amanuntit, pe parcursul caruia mecanismul sau a fost revizuit, au fost inlocuite niste elemente din cauciuc ale ciocanelelor de la trei din cele patru clopote, care au fost acordate.
Big Ben, ce marcheaza sonor fiecare sfert de ora, a tacut sambata dimineata, chiar dupa ce a batut ora locala 8.00 (7.00 GMT), si ar urma sa isi recapete “vocea” duminica dupa-amiaza, inainte de ora 16.00 (15.00 GMT). Este, astfel, vorba de cea mai lunga oprire din 1983 incoace.
Denumirea – sau mai bine zis porecla – orologiului, Big Ben, provine de la Benjamin Hall, cel care a comandat instalarea sa, in secolul al XIX-lea. De fapt, este numele cu care este alintat clopotul cu o greutate de 13 tone ce marcheaza sonor scurgerea timpului deasupra capitalei britanice inca din anul 1859.
Reputat pentru precizia sa, Big Ben a supravietuit mai multor atacuri ale fortelor aviatiei germane din al doilea razboi mondial si a aratat intotdeauna – sau aproape intotdeauna – ora cu un avans sau cu o ramanere in urma de mai putin de o secunda.
Orologiul din Westminster a trebuit sa se incline in august 1949, in fata unui… stol de sturzi ce au decis sa se aseze cu totii pe minutarul sau, lung de 4,3 metri; atunci, el a ramas in urma cu patru minute si jumatate.
De asemenea, Big Ben a batut cu o intarziere de zece minute si anul 1962, fiind… victima zapezii. El s-a mai oprit in chip misterios, timp de o ora si jumatate, si in luna mai a acestui an din cauza caldurii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă