11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBerevoiesti silvic

Berevoiesti silvic

Ziaristul maramuresean Mircea Serban se deplasa ieri dimineata de la Viseu de Sus catre Baia Mare cu intentia de a sesiza Politiei si Prefecturii unele nereguli silvice pe care politistii se fac ca nu le vad. Intamplator, a dat peste o gramada de documente.
La ora 8 si 15 minute, pe DN 18 (Sighet-Baia Mare), in Pasul din Muntii Gutai, a observat pe marginea soselei mai multe inscrisuri. A oprit masina si a ramas inmarmurit: documente de arhiva silvica erau imprastiate spre o viroaga din padure, unde existau urme ca s-a incercat distrugerea lor (aidoma celor de la Berevoiesti). A adunat o parte din documente, descoperind ca provin de la Ocolul Silvic Dragomiresti (Maramures). In groapa se aflau mii de documente – din 1926 sau 2001, la gramada. S-au gasit si acte importante de punere in valoare, dupa care se poate reconstitui masa lemnoasa de pe o anumita suprafata de padure. Se pare ca cei care au ceva de ascuns privind masivele defrisari au dat dispozitie sa se descotoreasca de arhive. Distrugerea celor care dateaza de la inceputul secolului demonstreaza ca se incearca obstructionarea Legii 247. Dispar probe ale celor care sunt nevoiti sa dovedeasca in instanta dreptul de proprietate. Ocoalele silvice pot argumenta ca nu au personalitate juridica si n-au de ce sa pastreze arhivele. Nu acelasi lucru se intampla si atunci cand ocoalele silvice emit ordonante de exploatare a masei lemnoase.
Pana la clarificarea acestei tenebroase afaceri, ministerele Agriculturii si Internelor ar trebui sa nu mai permita distrugerea unor astfel de arhive. Din contra, sa le conserve.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă