23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialBeneficiarii fondurilor europene protestează miercuri în Capitală

Beneficiarii fondurilor europene protestează miercuri în Capitală

Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale va protesta miercuri în Capitală faţă de ultima modificare, unilaterală şi fără consultări, a contractelor de finanţare din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

În esenţa este vorba despre modificarea unilaterală a contractelor de finanţare încheiate prin POSDRU, în sensul reducerii prefinanţării de la 30% la 10%, per total proiect, şi la stabilirea obligaţiei de cheltuire integrală a prefinanţării într-un termen care nu are nici cea mai mică legătură cu graficul activităţilor din proiect sau în caz contrar de rambursare a acesteia sau a unei părţi din ea.

Această decizie înseamnă modificarea contractelor de finanţare printr-o simplă notificare, în condiţiile în care nu a fost modificată legislaţia în vigoare. Practic implementatorii de proiecte sunt aduşi în situaţia în care deşi au angajat cheltuieli, au făcut contracte, au făcut o planificare a lichidităţilor, prin aplicarea retroactiva a acestor măsuri de returnare a unei părţi a prefinantarii nu mai au la dispoziţie lichidităţi pentru a duce la bun sfârşit angajamentele asumate.

AMPOSDRU îşi încalcă obligaţia de a anunţa din timp beneficiarii cu privire la modificări care ar putea afecta desfăşurarea proiectelor (aşa cum se specifică în contractele de finanţare), şi practic somează că în termen de trei zile beneficiarul de finanţare să accepte condiţiile noi sau să rezilieze contractul de finanţare cu urmările de rigoare”, susţin reprezentanţii ONG-urilor.

“Dacă la nivel de beneficiar de finanţare este posibil să se ajungă în situaţia de faliment sau la executarea silită pentru că nu a avut lichidităţi pentru onorarea contractelor semnate, la nivel naţional noua decizie va influenţa ritmul de absorbţie şi va duce la situaţia în care multe proiecte nu vor fi finalizate. Consecinţele ar putea fi necheltuirea banilor europeni, în condiţiile în care România plăteşte integral taxele la UE, pierderea locurilor de muncă ce au fost create prin aceste proiecte, deci creşterea şomajului”, a declarat Mihaela Munteanu, coordonator PR la Fundaţia „Alături de Voi” România..

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă