13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialBelgia stârneşte mânia Turciei, după declaraţii privind genocidul împotriva armenilor

Belgia stârneşte mânia Turciei, după declaraţii privind genocidul împotriva armenilor

Turcia a condamnat, sâmbătă, declaraţiile premierului belgian privind genocidul comis de otomani împotriva armenilor, pe care oficialul l-a recunoscut relatează AFP și DPA, conform Agerpres.

'Evenimentele tragice care au avut loc între 1915 și 1917 în timpul ultimului guvern al Imperiului Otoman trebuie să fie calificate drept genocid și aceasta este poziția guvernului belgian'', a declarat joi Charles Michel în fața parlamentului belgian, răspunzând întrebărilor puse de către doi aleși din cadrul majorității sale.

Aceste declarații ''nu sunt nici acceptabile, nici scuzabile'', a reacționat Ministerul turc de Externe într-un comunicat dat publicității sâmbătă, adăugând că premierul belgian ''a politizat'' acest subiect. Declarațiile ''deformează faptele istorice și neglijează legile'', a estimat MAE turc, avertizând în legătură cu eventuale consecința asupra relațiilor dintre Ankara și Bruxelles.

Parlamentul European a adoptat în aprilie o rezoluție care recunoaște genocidul împotriva armenilor, decizie ce a stârnit mânia Turciei.

Ankara neagă faptul că Imperiul Otoman a organizat masacrarea sistematică a populației armene de pe teritoriul său în acea perioadă și respinge termenul de ''genocid'' utilizat de către Armenia, dar și de către numeroși istorici și țări, printre care Franța, Italia și Rusia.

Cele mai citite

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Turnul înclinat din Bologna s-ar putea prăbuși. Autoritățile, în alertă

Turnul medieval Garisenda este unul dintre cele mai emblematice repere ale orașului italian Bologna - și se înclină la fel de mult ca și...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă