33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialBelgia, o ţară fără guvern, va prelua preşedinţia UE

Belgia, o ţară fără guvern, va prelua preşedinţia UE

Fără guvern şi profund divizată, Belgia va prelua la 1 iulie preşedinţia UE, cuprinsă de o criză economică şi financiară gravă, dar această perspectivă îngrijorătoare este privită cu seninătate de liderii europeni, comentează Le Monde.

În urma alegerilor legislative de duminică, partidele vor avea la dispoziţie cel puţin până în septembrie să formeze un nou guvern de coaliţie, mai ales dacă, aşa cum preconizează sondajele, separatiştii complică datele câştigând scrutinul în Flandra. În consecinţă, Belgia va prelua preşedinţia UE cu actuala echipă, scrie NewsIn.

Comisia Europeană spune că are încredere că “Belgia va avea o preşedinţie eficientă”, a asigurat purtătoarea de cuvânt Pia Ahrenkild Hansen. Aspectele practice ale preşedinţiei europene belgiene au fost deja decise. “Multe partide au contribuit la elaborarea programului şi pare puţin probabil ca acesta să fie modificat de o nouă coaliţie”, a asigurat secretarul de stat pentru afaceri europene din Belgia, Olivier Chastel. Una dintre şansele Belgiei şi UE este că nimeni din regat – una dintre ţările fondatoare ale UE – nu pune sub semnul întrebării ataşamentul faţă de instituţiile europene.

“Chiar dacă nu va exista un guvern la 1 iulie, nu trebuie să existe întrebări despre capacitatea belgienilor” în a-şi asuma responsabilităţile, a declarat premierul Yves Leterme. De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, ţara care va prelua preşedinţia UE asigură mai degrabă un rol de copilot, decât de şef de orchestră pentru afaceri europene. Iar acest rol le convine belgienilor. Preşedintele permanent al UE, un alt belgian, Herman Van Rompuy, va avea de beneficiat, afirmându-se în rolul său.

Instabilitatea din Belgia “nu este un semnal bun, într-un moment în care avem de gestionat criza financiară, dificultăţile bugetare, lupta împotriva schimbării climatice. Atâtea teme în care Uniunea are nevoie de leadership”, a spus eurodeputatul german Jo Leinen.

În trecut, şi alte state au condus UE în perioadă de instabilitate internă. Cel mai recent exemplu este cel din primul semestru al lui 2009, când guvernul ceh a căzut în plină preşedinţie UE. A fost un haos, dar Uniunea a supravieţuit acestui episod, inclusiv provocărilor lansate de euroscepticul preşedinte ceh Vaclav Kaus.

Totuşi, criza din Belgia este urmărită cu atenţie în Europa, pentru că această ţară concentrează instituţiile Uniunii.

Cele mai citite

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă