13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBechtel concediaza 2.300 de oameni

Bechtel concediaza 2.300 de oameni

Compania americana Bechtel a anuntat ca va concedia aproximativ 2.300 dintre angajatii care lucreaza la Autostrada Transilvania.

Pentru a motiva decizia de concediere, managementul companiei a invocat intarzierea cu care Compania Nationala a Autostrazilor si Drumurilor Nationale a achitat datoriile catre firma americana. Potrivit reprezentantilor Bechtel, compania americana are de incasat suma de 27 de milioane de euro, in contul unor lucrari care au fost executate in prima jumatate a anului si care au fost certificate de consultantii angajati de catre statul roman inca din luna iulie. De asemenea, Bechtel are de recuperat 14,7 milioane de lei din TVA-ul platit statului roman.
In acest context, Michael Mix, managerul general al proiectului derulat de Bechtel in tara noastra, a declarat ca statul roman nu a pus la dispozitia constructorilor angajati de compania americana suprafetele de teren pe care ar urma sa fie construit segmentul de autostrada dintre Gilau si Suplacu de Barcau.

 

Posibilitatea opririi lucrarilor la Autostrada Transilvania a fost evocata prima data de Michael Mix acum doua luni, intr-un interviu publicat in exclusivitate de "Romania libera". El spunea atunci ca utilajele companiei au nevoie de suprafete mari de teren pe care sa lucreze si ca, in lipsa unui front mare de lucru, o parte dintre utilajele Bechtel, cum ar fi cele de excavat ori cele de terasat, sunt nevoite sa stea. Potrivit liderului sindical de la Bechtel, Mihai Lup, concedierile colective au fost anuntate printr-o nota interna primita de angajatii companiei americane. Oamenii care vor fi concediati vor primi cate doua salarii compensatorii.

La inceputul lunii noiembrie, Bechtel avea 2.700 de angajati. Deja de o luna, 100 dintre angajati si-au incheiat contractele de munca. Alti 200 urmau sa intre in somaj tehnic si sa primeasca 75% din salarii. Dupa punerea in practica a valului de concedieri anuntat ieri, Bechtel va ramane cu mai putin de 100 de salariati. Reprezentantii Bechtel afirma ca data reluarii lucrului depinde de momentul in care autoritatile romane vor achita datoria catre compania americana. Premierul in exercitiu, Calin Popescu-Tariceanu, declara la sfarsitul lunii noiembrie ca este dezamagit de modul in care a colaborat cu Bechtel. El s-a suparat pentru ca Bechtel nu si-a respectat angajamentul de a termina tronsonul Campia Turzii-Gilau in acest an. De asemenea, actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, afirma ca exproprierile de terenuri vor avea loc in aceasta iarna.

Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale si-au exprimat ieri seara surprinderrea in legatura cu anuntul Bechtel si au precizat ca vor "reanaliza oportunitatea continuarii relatiei contractuale" cu firm americana.

» Debut in 2004
Proiectul de construire a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă