11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBază de date secretă despre romii din Balcani

Bază de date secretă despre romii din Balcani

Parisul evită în ultimul moment Curtea Europeană de Justiţie în chestiunea repatrierii romilor. Suspiciunile de discriminare pe baze etnice persistă însă. Presa franceză a dat publicităţii noi dovezi privind fişarea etnică a romilor, dezvăluind existenţa unei baze de date secrete a jandarmeriei care nu respectă nici legislaţia din Franţa.

Colegiul comisarilor europeni a decis ieri să renunţe la deschiderea unei proceduri de încălcare a tratatelor UE împotriva Franţei pentru nerespectarea legislaţiei comunitare la repatrierea romilor. Suspiciunile privind discriminarea pe baze etnice a romilor – care nu făceau oficial obiectul unei eventuale chemări a Franţei în faţa Curţii Europene de Jus­tiţie – se încăpăţânează însă să planeze asupra guvernului de dreapta de la Paris, presa din Hexagon dezvăluind ieri noi dovezi privind practica jandarmeriei franceze de a alcătui baze de date pe criterii etnice.

Armistiţiul Bruxelles-Paris

Semnalând dorinţa de a închide confruntarea cu Franţa, Executivul comunitar s-a declarat ieri mulţumit de garanţiile acordate de guvernul de la Paris, care, în urma ultimatumului dat de Co­misia UE, s-a angajat să trans­pună în legislaţia naţio­na­lă toate elementele din Directiva 38/2004 privind libera circu­laţie a cetăţenilor europeni. Documentul guvernului de la Paris a ajuns la Comisia UE, prin e-mail, vineri seară, cu o oră şi 45 de minute înainte de expirarea ultimatumului emis de Executivul comunitar. În text, Parisul promite ca, până cel târziu ianuarie 2011, să includă în legislaţia naţională privind imigraţia toate garanţiile procedurale la care au dreptul cetăţenii europeni în cazul în care se decide expulzarea lor.

Astfel, cetăţenii UE care fac obiectul unei proceduri de expulzare pentru depăşirea duratei legale de şedere de 90 de zile nu vor mai putea fi repatriaţi imediat. Conform Directivei 38/2004, persoana în cauză trebuie notificată în scris despre o astfel de decizie, precizându-i-se motivele pentru care are loc expulzarea, instanţa de judecată unde o poate ataca şi termenul în care poate contesta măsura. Termenul acordat pentru părăsirea teritoriului nu poate fi mai mic de o lună de la data notificării, cu excepţia cazurilor de urgenţă, ce vizează situaţii excepţionale, cum ar fi ameninţări la sănătatea publică sau la securitatea naţională a statului-gazdă, şi care trebuie foarte bine justificate.

Software de fişare a romilor la jandarmerie

În răspunsul la ultimatumul care expira săptămâna trecută, Parisul a inclus, la cererea expresă a Comisiei, şi demonstraţia sa, bazată pe tabele cu persoane repatriate, că romii nu au făcut obiectul unui tratament discriminatoriu. Ca urmare a presiunilor diplomatice franceze şi după ce Ministerul de Interne de la Paris a retras o circulară în care se vorbea de dezmembrarea taberelor „de romi”, Bruxelles-ul  a hotărât să nu meargă până la a acţiona Franţa la CEJ pentru discriminare – o decizie care ar fi pus ţara care a dat lumii ideea generoasă a drepturilor fundamentale ale omului într-o situaţie cel puţin jenantă. Cu toate acestea, presa franceză a dat publicităţii luni, cu o zi înainte de anunţul colegiului comisarilor europeni, o nouă dovadă privind practicile administrative controversate ale structurilor de ordine din Franţa.

Publicaţia online Rue89 a prezentat un program informatic despre care afirmă că a fost utilizat de jandarmeria franceză în care romii sunt fişaţi în mod clar pe bază etnică, apartenenţa lor la etnie prevalând în faţa cetăţeniei – o metodă care încalcă nu numai legislaţia europeană, ci şi pe cea franceză. Cu toate că şefii jandarmeriei susţin că astfel de fişiere nu au existat niciodată, Rue89 afirmă că are dovezi că acest program a fost utilizat de la începutul anilor ’90 până cel puţin în anul 2000. Mai mult, aşa cum afirmă jandarmii care au completat astfel de fişiere cu romi, afirmă că romii erau fişaţi pe hârtie încă din anii ’80 şi că programul a fost instalat în calculatoarele instituţiei în anii ’90. Martorii Rue89 susţin că romii erau introduşi în baza de date chiar dacă erau doar controlaţi de jandarmerie, fără a fi reţinuţi sau puşi sub acuzare. Ca un indiciu că programul era utilizat clandestin, jandarmii citaţi de publicaţia online susţin că ar fi fost instruiţi cum să folosească software-ul pentru ca bazele de date să nu fie înregistrate în calculatoarele instituţiei, ci numai pe dischete.

Dezvăluirile site-ului Rue89 vin după ce cotidianul Le Monde a prezentat săptămâna trecută documente interne ale jandarmeriei în care se face referire la un fişier denumit MENS – o prescurtare de la „Minorităţi etnice nesedentare”. Fişierul era utilizat neoficial de către Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante, tocmai pentru că, susţine Le Monde, era alcătuit pe baze etnice şi, deci, ilegal, conform legilor franceze. 

Dovada publicată de jurnaliştii francezi indică o listă electronică în care apar numele şi datele personale a peste 2.000 de romi din statele Europei de Est, cu preponderenţă România, Polonia şi spaţiul ex-iugoslav.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă