17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecial„Batman", asasinul dreptei

„Batman”, asasinul dreptei

Un nou scandal politico-financiar, care a antrenat demisia preşedintelui regiunii Roma – Lazio, afectează formaţiunea lui Silvio Berlusconi şi discreditează în general oamenii politici din Italia. Din Veneto în Campania, milioane de euro din bani publici circulă fără nici un control şi guvernul Monti pregăteşte o reformă.

 

Renata Polverini, guvernatorul re-giunii Lazio, a demisionat din cauza unui vast scandal financiar care loveşte grupul său politic din parlamentul regional,  Partidul Poporul Libertă-ţii (PDL) al lui Silvio Berlusconi. Demisia ei „irevocabilă” pune capăt mandatului în consiliul regional, provocând alegeri locale anticipate. Berlusconi a încercat să o facă să se răzgândească pentru a evita un scrutin riscant pentru partidul său înaintea legislativelor prevăzute în aprilie 2013. El se teme de un efect de „bulgăre de zăpadă” asupra PDL, deja slăbit după propria demisie în noiembrie trecut, în plină furtună a zonei euro.

Parchetul din Roma a deschis o anchetă în urmă cu câteva săptămâni contra unor consilieri regionali ai PDL,  suspectaţi de malversaţiuni financiare, mergând de la facturi false la deturnare de fonduri, un total de 6 milioane euro în doi ani.

În centrul scandalului, fostul şef al grupului PDL, Franco Fiorito, supranumit „Batman”, suspectat de însuşirea ilicită de fonduri publice de peste un milion de euro. Desigur că el respinge acuzaţiile, declarând că a acţionat în legalitate. Potrivit presei, consilierii regionali, care au salariul lunar de 12.000 euro, şi-au acordat sub mandatul lui Polverini o sumă suplimentară de 8.300 euro pe lună. În acelaşi timp, pentru a rezolva gravul deficit al regiunii Lazio, impozitele locale s-au mărit de trei ori şi au fost operate tăieri bugetare în spitale, laboratoare sanitare, în cultură. Este un sistem întreg pus în discuţie, potrivit lui  Giacomo Marramao, profesor de filosofie politică la Universitatea Roma III, care precizează: „Machiavelli a observat deja absenţa simţului civic în Italia”, unde „fiecare caută în politică un mod de a se îmbogăţi în loc să aducă proiecte”.

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a criticat ieri „malversaţiunile şi fenomenul corupţiei inimaginabile, ruşinoase, care se multiplică sfidând legalitatea”.

Competiţia corupţiei

Scandalurile care se succed la Roma şi Milano au adus cele două metropole italiene într-o adevărată „competiţie” pentru obţinerea titlului de cel mai corupt oraş. În cele două cazuri, în centrul „afacerilor” se află administraţiile regionale. La Roma, scandalul soldat cu demisia  Renatei Polverini se învârte în jurul lui Franco Fiorito, alias „Batman”, cu un trecut politic în extrema-dreaptă, cu un gabarit de 170 kg şi o vervă tipic romană. Fiorito, care avea responsabilitatea finanţărilor destinate formaţiunii sale, este acuzat de deturnare de fonduri publice prin sute de viramente efectuate prin conturi proprii. Dincolo de ce relevă magistratura, ancheta a dezvăluit că în 2010, în timp ce Italia se afla în criză, partidele politice au crescut de la 1 la 14 milioane suma pusă la dispoziţia lor de regiunea Lazio. Sume delapidate fără jenă de Fiorito şi de acoliţii săi.

În justificările furnizate de aleşii PDL figurează un SUV de 88.000 euro pentru transportul lui „Batman”, dar şi sejururi în palate, cluburi de vacanţă sau institute de frumuseţe, note de plată de zeci de mii de euro la restaurante, cumpărături în buticuri de lux de pe via Condotti, facturi pentru vinuri fine. Pe net circulă fotografiile unei serbări costumate organizate de un deputat regional pe tema Romei antice, cu măşti de porc şi vestale sexy. Scandalul l-a depăşit pe Fiorito şi a dus la demisia lui Polverini.

Cadouri de milioane

Mai puţin baroc, scandalul din Milano îl priveşte  pe atotputernicul guvernator al regiunii Lombardia, Roberto Formigoni. Gestionând sănătatea publică,  regiunile finanţează clinicile private cu titlu de rambursare. Între 2002 şi 2011, Lombardia a vărsat clinicii Maugeri 196 milioane euro. Dar magistraţii au descoperit că o parte – 60 milioane – din aceste finanţări, menite să ramburseze cheltuielile medicale, au trecut în conturile unui om de afaceri, Pierangelo Dacco. Acesta este prieten intim cu Roberto Formigoni, iar anchetatorii au descoperit că finanţa – cu suma de 5 milioane euro – cheltuielile private ale guvernatorului. Vacanţe de Crăciun în Caraibe sau în Ţara de Foc, închirieri de avioane private, disponibilitatea exclusivă a unui iaht, weekenduri la Paris, restaurante de lux şi câteva plicuri cu bani lichizi pentru cheltuieli neprevăzute. Pentru Parchet, aceste „cadouri” de 5 milioane euro reprezintă retrocomisioanele pentru generoasele finanţări ale clinicii Maugeri.

Un spectacol dezolant, care alimentează ostilitatea italienilor faţă de politicieni, numiţi ostentativ „casta”.  

Cele mai citite

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă