4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialBastionul Croitorilor, adapost de noapte

Bastionul Croitorilor, adapost de noapte

» Doua turnuri mai sunt azi in picioare din vechea cetate medievala a Clujului.

» Turnul Pompierilor si Bastionul Croitorilor zac de ani buni in parasire.

» Al doilea a fost transformat in refugiu peste noapte de catre boschetarii urbei.

Desi Bastionul Croitorilor este declarat monument istoric, autoritatile, atat cele centrale, cat si cele locale, au fost mult prea "indulgente" cu starea de degradare in care a ajuns. Bastionul Croitorilor a fost dat in administrarea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei in anii ‘60, dar abia la inceputul anilor 2000 institutia a obtinut drepturi depline, dupa inscrierea imobilului istoric in Cartea Funciara. "Bastionul ar fi fost distrus, la fel cum s-a intamplat cu Casa Calaului, pentru ca nici noi, nici Ministerul Culturii n-am avut bani pentru restaurarea monumentului simbol al Clujului", sustine Ioan Piso, director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei in acea perioada.

Mostenirea principelui Bethlen

Bastionul Croitorilor este unul dintre putinele monumente care au facut parte din vechea cetate a Clujului care s-a pastrat relativ bine pana in zilele noastre. A fost denumit dupa breasla croitorilor care l-au intretinut si aveau obligatia pazei orasului in acel punct. Turnul este construit din piatra faltuita, zidurile masive pastrand inca lacasurile de tragere. Spre nord, lipit de el, se mai pastreaza inca o bucata din zidul de piatra cu creneluri si drumul de straja. Bastionul facea parte din coltul de sud-est al zidului cetatii medievale ridicat in secolul XV. Prima fortificatie medievala pe actualul loc al Clujului a fost construita in secolele XIII-XIV, si inchidea o suprafata de 7 ha, cu latura de nord pe raul Somesul Mic. Dezvoltarea orasului liber regesc a dus la nevoia de a ridica un nou zid de aparare. Cererea clujenilor a fost aprobata in anul 1405 de regele Sigismund de Luxemburg. Constructia noua a fost inceputa in anul 1475, iar cu aceste ziduri suprafata inconjurata a ajuns la 45 ha. In secolul XV erau ridicate 14 bastioane de aparare. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat si ingrijit de cate o breasla a cetatii (croitori, cizmari, tamplari, orfervari, rotari, olari, zidari, curelari). Intre anii 1627-1630, in perioada principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, forma lui de atunci fiind pastrata pana in zilele noastre. Astfel ca in bibliografiile de limba maghiara turnul poarta numele princepelui Bethlen. La inceputul anilor 1600, nobilii maghiari razvratiti impotriva lui Mihai Viteazu l-au tras in teapa, in fata Turnului Croitorilor, pe capitanul de osti Baba Novac, mercenar sarb in armata principelui valah. In amintirea acestuia s-a ridicat aici o statuie, in anul 1975, opera a sculptorului clujean.

Birocratia ruineaza bastionul

Restaurat in 1924, bastionul a fost transformat in muzeu de catre Comisiunea Monumentelor Istorice. O alta restaurare a avut loc in 1959. In ultimele decenii bastionul a fost lasat in paragina, desi au existat intentii declarate din partea reprezentantilor municipalitatii de a folosi potentialul acestuia, transformandu-l intr-un centru cultural. In urma cu cativa ani, un proiect de restaurare si modernizare a fost initiat de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, in colaborare cu Filiala Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
Insa intelegerea a cazut, iar contractul de concesionare catre Ordinul Arhitectilor a fost atacat de catre Ministerul Culturii. Bastionul urma sa gazduiasca aici birouri, o biblioteca a arhitectilor si o sala de conferinte in care urmau sa fie organizate si expozitii, precum una de arme si pietre medievale, dupa cum amintea Ioan Piso. In anii ‘90 ai secolului trecut s-au facut aici unele lucrari de restaurare. Au fost turnate placi de beton si au fost construite trepte interioare care au distrus intregul interior, avea sa mai spuna fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Intrat in ultimii ani pe mana cersetorilor Clujului in cautare de un adapost, Bastionul Croitorilor a suferit deteriorari serioase in interior. Bastionul Croitorilor s-a aflat multi ani intr-o disputa patrimoniala purtata intre Primaria clujeana si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. In 24 ianuarie 2006, Consiliul Local Cluj, avand acceptul Ministerului Culturii, trece imobilul istoric din administrarea Muzeului National de lstorie a Transilvaniei in proprietatea publica a municipiului Cluj-Napoca si in administrarea Consiliului Local, care doreste aici deschiderea unui centru cultural.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă