21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBarack Obama - şi pro şi contra căsătoriilor între homosexuali

Barack Obama – şi pro şi contra căsătoriilor între homosexuali

În decursul carierei sale politice, actualul preşedinte american Barack Obama s-a folosit de mai multe ori de controversata temă a căsătoriilor între homosexuali pentru a obţine avantaje politice. Jurnaliştii de la revista “The New Yorker” au analizat modul în care preşedintele american a oscilat, în funcţie de diferite circumstanţe, între a fi sau nu de acord cu aceste căsătorii.

Pe vremea când preşedintele american Barack Obama candida pentru Senatul statului Illinois, în 2004, acesta a completat într-un chestionar că este de acord cu căsătoria între persoanele de acelaşi sex. În plus, într-o discuţie cu unul dintre consilierii săi, Kevin Thompson, despre momentul Stonewall din 1969, despre adopţiile în cuplurile de homosexuali şi despre căsătoriile între gay, Obama a dat dovadă de toleranţă şi înţelegere.

Ulterior, în timpul campaniei electorale pentru preşedinţia SUA din 2008, Obama şi-a modificat radical părerea despre aceste căsătorii. Dacă în 2004, Obama încerca să câştige alegerile într-un singur stat, în 2008 el trebuia să îi convingă pe toţi americanii să îl voteze.

Într-o emisiune televizată, alături de pastorul Rick Warren, preşedintele american se declara un susţinător al căsătoriilor civile. Publicul emisiunii, format din reprezentanţi ai bisericii, a apreciat declaraţia preşedintelui conform căreia căsătoria este o uniune sacră între un bărbat şi o femeie.

În ciuda acestor declaraţii contradictorii ale lui Obama de-a lungul timpului, impresia consilierului Kevin Thompson a fost aceea că Obama nu şi-a schimbat de fapt niciodată poziţia iniţială: “Până în ziua de azi, nu cred că Barack Obama a avut ceva împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex”, a declarat Thompson.

Este evident că Obama a crezut, în 2008, că nu trebuie să fie un lider de opinie în această problemă delicată. Preţul pe care l-ar fi plătit, dacă se declara împotriva majorităţii, ar fi fost unul mult prea mare – şi anume victoria republicanilor. Or, Obama susţinea cu convingere că victoria unui republican ar fi avut urmări grave atât asupra homosexualilor cât şi asupra altor aspecte.

 

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă