21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBarack Obama i-a adus un omagiu lui Vaclav Havel, subliniind "rezistenţa sa...

Barack Obama i-a adus un omagiu lui Vaclav Havel, subliniind “rezistenţa sa paşnică”

Preşedintele american, Barack Obama, i-a adus un omagiu fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, subliniind “rezistenţa sa paşnică” în faţa ideologiilor represive, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Am fost întristat să aflu astăzi despre decesul lui Vaclav Havel, un dramaturg şi prizonier de conştiinţă devenit preşedinte al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe”, a declarat preşedintele Obama într-un comunicat.

“Deşi a suferit numeroase reversuri, Havel a trăit într-un spirit al speranţei, pe care o califica drept abilitate de a lucra pentru ceva pentru că este bine şi nu pentru că are şanse de succes”, a adăugat Obama.

“Rezistenţa sa paşnică a zdruncinat fundaţiile unui imperiu, a arătat golul unei ideologii represive şi a dovedit că exemplul moral este mai puternic decât orice armă”, a continuat preşedintele american.

“El a jucat un rol major în Revoluţia de Catifea, care a dat libertatea poporului său şi a inspirat generaţii pentru autodeterminare şi demnitate peste tot în lume. El a încarnat de asemenea aspiraţiile unei jumătăţi a unui continent despărţit de Cortina de Fier şi a ajutat la desfacerea legăturilor Istoriei ducând la o Europă democratică şi unită”.

Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia sa Laura i-au adus de asemenea un omagiu lui Vaclav Havel, “icoană a libertăţii”. “Laura şi cu mine suntem întristaţi de pierderea prietenului nostru Vaclav Havel”, a afirmat fostul preşedinte într-un comunicat. “Apelul său puternic în favoarea libertăţii a schimbat cursul ţării sale şi a traversat continentele”.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă, în somn, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al “Revoluţiei de Catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a ghidat democratizarea ţării sale, apoi aderarea sa la NATO (1999) şi pregătirile pentru integrarea în Uniunea Europeană, finalizată în 2004. Havel a petrecut cinci ani în închisorile comuniste înainte de 1989.

Cele mai citite

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă