7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialBănicioiu: Cardurile de sănătate ar putea funcționa de la 1 ianuarie 2015

Bănicioiu: Cardurile de sănătate ar putea funcționa de la 1 ianuarie 2015

Funcționarea cardurilor de sănătate de la 1 ianuarie 2015, este o ţintă care va fi atinsă, chiar dacă acest lucru nu a fost crezut de multă lume, a anunțat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Ne apropiem de 90 la sută în ce priveşte procentul de distribuţie a cardurilor. E ţinta pe care ne-am propus-o şi erau foarte mulţi sceptici că vom reuşi să facem acest lucru posibil. Ce vă anunţam eu, că 1 ianuarie 2015 este data de funcţionare a sistemului şi a cardului de sănătate, acum e mai mult decât posibilă, este viabilă", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că toate guvernările au avut ca deziderat cardul naţional de sănătate şi, chiar dacă de fiecare dată se spunea că reforma este gata în 99,9 la sută, aceasta nu a fost finalizată.

"Ştim cu toţii discuţiile. A fost un deziderat pe care l-au avut toate guvernările. Ştiu că toţi au spus că au lăsat 99,9 la suta reforma gata, dar anul acesta, noi, din martie, am tipărit aproape 12,5 milioane de carduri. Banii au fost alocaţi anul acesta, o parte şi la rectificare, dar am vrut ca tot procesul de printare să fie finalizat anul acesta. În paralel, a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de distribuţie, finalizată la termenele prevăzute de noi. În momentul în care am tipărit ultimele carduri, am reuşit să finalizăm şi achiziţiile serviciilor de distribuţie", a mai spus Bănicioiu.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că peste 87 la sută din cardurile de sănătate au fost distribuite populaţiei, un număr foarte mic dintre acestea s-au întors la Casele de Sănătate, unele pentru că au fost refuzate de către asiguraţi.

"Până în prezent, au ajuns la populaţie peste 87 la sută din cardurile de sănătate. Un număr foarte mic dintre acestea s-au întors la Casele Judeţene de Sănătate şi, bineînţeles, continuă tipărirea cardurilor, pentru că în fiecare zi există cetăţeni care împlinesc 18 ani", a spus Vasile Ciurchea.

Preşedintele CNAS a arătat că pe cardul de sănătate nu sunt informaţii pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar datele personale nu sunt afectate, pentru că documentul nu conţine Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat că menţiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi făcută doar în urma unei declaraţii a pacientului, dată în faţa notarului, mi arată sursa citată.

"Cardul de sănătate nu conţine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaraţia dată la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat şi este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ţii în portofel", a mai spus Ciurchea, care a precizat că acest document nu are legătură cu religia unei persoane.

Preşedintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale că este necesar ca aceştia să-l utilizeze şi a precizat că se încearcă rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca în momentul funcţionării sale efective să ştie cu ce se confruntă.
Ciurchea a mai spus că cititoarele de carduri pot fi cumpărate de pe piaţă, unde există o "gamă largă de preţuri", menţionând că poate de la 1 ianuarie sau cel mai tâziu la 1 februarie va începe utilizarea acestor cititoare.

La conferinţa Mediafax Talks About Health Reform, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care are ca parteneri Metropolitan Life şi Terapia Ranbaxy, sunt abordate teme precum stadiul actualizării noii liste de medicamente, cardul de sănătate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unităţilor sanitare cu probleme şi necesitatea asigurărilor de sănătate.

Cele mai citite

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Un inspector de la Taxe și Impozite Sector 1 și un notar, urmăriți penal într-un dosar privind fraude cu terenuri ale statului

Un inspector în cadrul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (DGITL) Sector 1, Florin Bogdan, şi un notar public sunt urmăriţi penal de...

Despăgubiri de aproape 4 milioane lei, plătite anul trecut, pentru bunurile din locuinţe afectate de fenomene electrice

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă că societăţile de asigurări membre UNSAR au achitat anul trecut despăgubiri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă