13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Banda barbarilor" tortureaza si ucide

“Banda barbarilor” tortureaza si ucide

Cele mai inalte autoritati ale Frantei au intervenit pentru elucidarea circumstantelor in care a fost torturat si ucis Ilan Halimi, un tanar evreu din Paris.

Vanzator intr-un magazin de telefoane din capitala franceza, acesta a fost rapit pe 21 ianuarie, pentru ca pe 13 februarie sa fie gasit incatusat, in agonie, avand urme de tortura si arsuri pe 80% din suprafata corpului. Anchetatorii par sa ia in considerare ipoteza unei crime antisemite. Dupa arestarea a sase persoane, banuielile se indreapta spre asa-numita “Banda a barbarilor”, cunoscuta pentru rapirea mai multor persoane in scopul obtinerii de rascumparari.
In cazul lui Ilan Halimi, rapitorii cerusera sume mergand pana la 400.000 de euro. Problema este ca seful bandei, cel despre care se crede ca l-a torturat si omorat pe tanar, este de negasit, presupunandu-se ca a fugit in Coasta de Fildes.
Doi anchetatori francezi incearca sa-i dea de urma in tara africana macinata de un razboi civil. “Ilan a fost sacrificat in numele tuturor evreilor”, a declarat pentru AFP mama victimei, care a spus ca vrea sa se faca “dreptate”.
Atat presedintele Frantei, Jacques Chirac, cat si premierul Dominique de Villepin au dat asigurari rudelor celui ucis, cat si comunitatii evreiesti ca “se va face lumina” in acest caz, pentru a se sti “daca a fost vorba despre un act antisemit”.
Marele rabin al Frantei si mai multe asociatii evreiesti au lansat un apel pentru organizarea la Paris, duminica, a unei manifestatii impotriva rasismului si antisemitismului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă