11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBancherul Vaticanului duce secretele in mormant

Bancherul Vaticanului duce secretele in mormant

Arhiepiscopul american Paul Marcinkus, artizan al unuia dintre cele mai rasunatoare scandaluri financiare ale Vaticanului, a incetat din viata marti seara la varsta de 84 de ani, la Phoenix (Arizona), unde se retrasese in 1990, dupa dizgratie, au anuntat ieri agentiile de presa.
In timpurile sale de glorie, acest fiu de imigrant lituanian, nascut intr-o suburbie a orasului Chicago la 15 ianuarie 1922, indragea trabucurile, frecventa asiduu terenurile de golf si, atunci cand venea in Statele Unite, portile caselor Kennedy si Rockfeller ii erau larg deschise.
Desi a parasit lumea discret, numele sau va ramane pentru totdeauna legat de cele mai tenebroase file din istoria recenta a Vaticanului, unde apar interesele Cosei Nostra, mafiei siciliene, ale lojei masonice P2 si ale unui stol de afaceristi.
Uns preot in 1947, acest atlet de 1,92 m a ajuns la Vatican in 1958, si-a facut cariera in umbra Papei Paul al VI-lea (1963-1978), care cauta un diplomat anglofon si energic pentru organizarea calatoriilor sale in strainatate si pentru a-i asigura securitatea. El a fost catapultat in varfurile Vaticanului in 1969, cand a preluat conducerea Institutului de lucrari religioase (IOR), banca Vaticanului, structura beneficiind de extrateritorialitatea acordata statului pontifical.
Marcinkus a fost nevoit sa cedeze locul dupa ce a fost implicat in scandalul falimentului bancii italiene particulare Banco Ambrosiano, al carei actionar principal era IOR. Protejat al Papei polonez, Ioan Paul al II-lea, nu a fost anchetat de justitia italiana si s-a reintors in SUA la cerere, ca “simplu preot”, in 1990.
Intalnirea sa cu avocatul sicilian Michele Sindona a insemnat inceputul problemelor. Barbatul, descoperit mort in celula sa din inchisoarea din Voghera (langa Milano) dupa ce bause o cafea cu cianura, era legat de Cosa Nostra si i-l prezentase monseniorului Marcinkus pe Roberto Calvi, implu angajat la Ambrosiano. Care, cu sprijinul arhiepiscopului, a devenit seful bancii, dar gestiunea sa a intrat in atentia justitiei italiene la inceputul anilor '80. Disparut in iunie 1982, lasand o gaura de 1,4 miliarde de dolari in banca sa si o a doua gaura de 250 milioane de dolari in seifurile IOR, Calvi a fost gasit spanzurat sub un pod din Londra, pe 18 iunie 1982. Desi initial ancheta a stabilit ca fusese sinucidere, noi elemente au dus la deschiderea unei anchete pentru omor si cinci persoane, dintre care unele in legatura cu Cosa Nostra, sunt in prezent judecate in Italia.
Destinatia banilor volatilizati, dintre care importante sume apartin mafiei, nu a fost niciodata elucidata complet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă