18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBaku - reuniune privind energia

Baku – reuniune privind energia

Reprezentantii statelor membre ale blocului prooccidental GUAM se intalnesc astazi si maine, la Baku, pentru a studia diminuarea influentei Rusiei in sectorul energetic.

Principalele puncte de pe agenda presedintilor Azerbaidjanului, Georgiei si Ucrainei, state membre ale blocului prooccidental GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova), reuniti in capitala azera, vor fi dependenta de energia ruseasca si mentinerea pacii in tarile lor, a informat AFP.
Reuniunea va fi consacrata in special unor probleme privind livrarea de petrol azer Ucrainei si crearii unei forte comune de mentinere a pacii, a declarat presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko. Iar discutiile privind energia se vor referi, in special, la proiectul de livrare a petrolului azer prin Georgia, via Marea Neagra, spre oleoductul ucrainean Odesa-Brodi, care trece prin apropierea frontierei cu Polonia. De asemenea, Iuscenko spera intr-un progres al negocierilor pentru crearea unei forte comune de mentinere a pacii, pe care tarile GUAM ar putea-o utiliza pentru reglementarea conflictelor regionale, sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU si al OSCE.
Presedintele azer Ilham Aliev insa, a carui tara controleaza importante resurse in Marea Caspica, a adoptat o pozitie mai prudenta inaintea reuniunii si a dat asigurari ca GUAM nu este o alianta impotriva Kremlinului.
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, nu participa la aceasta reuniune, ea suprapunandu-se cu o vizita a sa la Luxemburg si Bruxelles. Republica Moldova va fi reprezentata la Baku de premierul Vasile Tarlev.
GUAM a fost creat ca o contrapondere la influenta Rusiei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă