16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialB.T. Ripeanu - FILMAT IN ROMANIA (1970-1979)

B.T. Ripeanu – FILMAT IN ROMANIA (1970-1979)

Recent a aparut volumul al doilea dintr-o ampla cercetare filmografica datorata istoricului B.T. Ripeanu “Filmat in Romania”. Volumul, ce epuizeaza perioada 1970-1979, prezinta cu lux de amanunte 234 de titluri ilustrand o spectaculoasa dezvoltare cantitativa a productiei de film romanesc.
Dincolo de utilitatea documentara a fiselor filmografice riguros alcatuite (ele cuprind date tehnice, de difuzare, cheltuieli de productie, audienta etc.), autorul imbogateste fiecare titlu cu diverse informatii, menite sa lumineze detalii ascunse de cenzura vremii (in continua extindere dupa pretinsa ei desfiintare). Printre randurile dedicate fiecarui titlu citim aprecieri si date inedite, indispensabile unui viitor istoric ce s-ar incumeta sa refaca “oglinda” filmului romanesc din acea perioada. Astfel sunt amintite fabuloasa cariera in difuzarea internationala a filmului “Mihai Viteazu”, dar si litigiile in justitie generate de contracte oneroase; la coproductia “Sentinta” (regia: Ferenc Kosa) sunt relatate diferendele intre parteneri cu modificari cerute de romani si neacceptate de maghiari. Aici aflam povestea filmului interzis de Dumitru Popescu “Adio, draga Nela!” de Cornel Todea, “un esec pe un scenariu cu bancuri tampite de F. Neagu”, dar si avatarurile filmului “Dincolo de nisipuri” de Radu Gabrea interzis de Ceausescu, dar prezentat la Cannes, sau ale filmului “Pro Patria”, “un film de o rara ineptie” dupa spusele lui Titus Popovici, opera terminata doar dupa repetate interventii pseudoestetice.
In volumul al doilea al monumentalei filmografii comentate de B.T. Ripeanu sunt inscrise si coproductiile, filmele de televiziune, dar si cele comandate studiourilor Sahia de catre Securitate pentru educarea “cadrelor” cu opere de fictiune.
Dincolo de “ecourile din umbra” ale istoriei filmului romanesc autorul marcheaza aluziv sau direct complicitatile producator-autor-critic, care nu de putine ori au marcat estetismul pseudodisident, ipocrizia, obedienta si cinismul ce dublau o propaganda ideologica eficienta.
Volumul este completat de un masiv indice de nume, cu circa 1800 de intrari, cu un indice cronologic al filmelor, un indice alfabetic si o bibliografie selectiva. Instrument indispensabil de lucru pentru studenti, profesori si istorici, opera arhivistica de larga respiratie, “Filmat in Romania”, excelent editat de editura Fundatiei PRO, al doilea volum ne face sa asteptam cu interes si nerabdare al treilea tom dedicat ultimului sfert de veac din istoria filmului romanesc.

Cele mai citite

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...

Klaus Iohannis se va întâlni marți cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de...
Ultima oră
Pe aceeași temă