19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAyatollahul Khamenei face „piruete nucleare“

Ayatollahul Khamenei face „piruete nucleare“

Cu câteva zile înaintea datei-limită pentru un acord final asupra programului nuclear al Teheranului, fixată pentru 30 iunie, ayatollahul Khamenei anunţă noi cerințe, care pot arunca în aer acordul în ultima zi.

La Teheran, ayatollahul Khamenei, şeful suprem al Iranului, şi Parlamentul pregătesc ceva. Exact cu o săptămână înaintea datei-limită a unui acord final pentru limitarea programului nuclear al Iranului, Ghidul Suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, pare să mineze mai multe dintre acordurile centrale deja convenite în cadrul negocierilor cu Occidentul.

Într-un discurs difuzat în direct la televiziunea de stat iraniană, el a cerut ca majoritatea sancţiunilor să fie ridicate înainte ca Teheranul să dezmembreze o parte a infrastructurii sale nucleare şi înainte ca inspectorii internaţionali să verifice dacă ţara a început să-şi respecte angajamentele. Şi a exclus înghețarea îmbogăţirii uraniului timp de un deceniu, aşa cum stipula  acordul preliminar anunţat în aprilie la Lausanne. De asemenea, a repetat refuzul de a autoriza inspecţii la siturile militare iraniene.

Responsabilii americani citaţi de New York Times au declarat că nu vor intra în dezbatere publică cu ayatollahul, care are ultimul cuvânt asupra problemelor nucleare. Dar în faţa aluziilor miniştrilor  occidentali că negocierile s-ar putea prelungi peste data-limită, 30 iunie, responsabili americani şi europeni au precizat că sunt din ce în ce mai preocupaţi de efectele posibile ale declaraţiilor ayatollahului. Acestea pot limita flexibilitatea negociatorului-şef al Iranului, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, în aceste ultime zile când sunt susceptibile concesii dificile de ambele părţi.

Cliff Kupchan, preşedintele Eurasia Group, cabinet de consiliere şi cercetare a riscurilor politice din Washington, arăta că declaraţiile ayatollahului din ultimele luni sunt atent coordonate pentru susţinerea  negociatorilor iranieni şi pentru a evidenţia că ei nu pot devia de la „liniile roşii” impuse de Ghidul Suprem. Referindu-se la aceste ultime declaraţii, Kupchan estimează că „este ultima ocazie pentru a obţine un cât mai bun acord posibil.Cred că este un mesaj pentru ridicarea sancţiunilor şi un regim al inspecţiilor mai puţin intruziv”.

„Omisiuni“ voite

Mai interesant, arată experţii, este ceea ce Ali Khamenei a omis din declaraţiile sale. Nu spune nimic despre ridicarea embargoului asupra armelor, impus de ONU contra Iranului, la care SUA rezistă. El nu a exclus inspecţii ale AIEA în virtutea protocolului adiţional, un ansamblu de norme de inspecţie pe care alte circa 100 de state le acceptă, dar are obiecţii la „inspecţii neconvenţionale, interogarea unor cercetători iranieni şi inspectarea siturilor militare”. Iranul a sfidat AIEA după ce cinci dintre cercetătorii iranieni au fost atacaţi sau ucişi pe străzile Teheranului, o serie de asasinate pentru care iranienii acuză SUA şi Israelul. Ayatollahul a amestecat declaraţiile inflexibile cu asigurarea că susţine negocierile şi omagii de patriotism aduse negociatorilor.

Majlis vs Rohani

Parlamentul iranian, Majlis, majoritar constituit din deputaţi conservatori, a lansat o nouă sfidare guvernului preşedintelui moderat Hassan Rohani, şi marţi a adoptat o lege intitulată „Prezervarea drepturilor şi cuceririlor nucleare”, care defineşte condiţiile necesare unui acord nuclear valabil între Teheran şi ţările Grupului „5 plus 1” (cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate – SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia – şi Germania). Legea prevede că sancţiunile vor trebui ridicate în totalitate în ziua debutului aplicării angajamentelor Iranului.

Articolul 2 prevede că „AIEA poate efectua inspecţii asupra normelor în siturile nucleare”, dar „accesul la situri militare, situri de securitate, non-nucleare sensibile, ca şi la documente ştiinţifice nucleare este interzis”. Legea obligă guvernul Rohani să furnizeze Parlamentului la fiecare şase luni un raport asupra aplicării acordului. Înainte de a fi aplicat, legea prevede ca acordul să fie aprobat de Consiliul Gardienilor Constituţiei, instanţă ce depinde direct de Ghidul Suprem. O lege conformă cu cerinţele lui Ali Khamenei. 

Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă