11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAvionul discordiei inflamează diplomaţia

Avionul discordiei inflamează diplomaţia

Interceptarea de către Ankara a unui avion de linie sirian provenind din Rusia, în urma unor informaţii potrivit cărora aparatul transporta la bord arme şi muniţii spre Damasc, a dus la tensiuni diplomatice între Turcia, Rusia şi Siria.

 

Relaţiile dintre Ankara şi Damasc, deja dificile din cauza incidentelor transfrontaliere, s-au deteriorat mai tare după interceptarea de către armata turcă a unui avion de linie sirian, suspectat că transportă material militar. Aparatul sirian, un Airbus A-320, plecat din Moscova cu destinaţia Damasc, a fost escortat miercuri seară de două avioane de vânătoare F4 ale armatei turce a aerului şi forţat să aterizeze pe aeroportul Esenboga pentru controale de securitate.  Avionul  transporta 35  de pasageri între Moscova şi Damasc, dar  autorităţile turce au primit informaţii ce evocau prezenţa la bord a unei încărcături suspecte, noncivile.

Într-o alocuţiune televizată, şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a exprimat  determinarea Turciei de a „controla transferurile de armament unui regim care comite masacre în rândul civililor. Este inacceptabil ca un astfel de trafic să treacă prin spaţiul nostru aerian”. El a precizat: „Am primit informaţii că acest avion transportă o încărcătură de o natură care ar putea să nu fie conformă cu regulile aviaţiei”, ca atare, Turcia fiind îndreptăţită de a inspecta avioanele suspectate că transportă arme” şi a promis că avionul va fi autorizat să-şi reia zborul dacă nu se descoperă nimic. Dar, a mai subliniat oficialul  de la Ankara, autorităţile turce vor continua să inspecteze aparatele siriene.

Printre altele, Ankara consideră că spaţiul aerian sirian nu mai prezintă garanţiile de securitate necesare şi invită companiile aeriene turce să-l evite, alegând alte rute, existând temerea unor posibile represalii.

Supărare  la Moscova

Avionul discordiei a accentuat tensiunile diplomatice dintre Turcia, Rusia şi Siria, partea rusă cerând Ankarei explicaţii privind motivele pentru care avionul a fost forţat să aterizeze pe aeroportul din capitala turcă. Iar preşedintele  rus, Vladimir Putin, şi-a amânat vizita prevăzută la Ankara. Ieri, Ministerul rus de Externe a declarat că decizia turcă a „pus în pericol” 17 pasageri ruşi, deşi prezenţa acestora la bord nu a fost comunicată ambasadei ruse din Ankara. Printre altele, ministerul acuză Turcia că „a violat convenţia consulară bilaterală” pentru că „autorităţile au refuzat să lase diplomaţii noştri să meargă alături de cetăţenii ruşi şi au rămas consemnaţi  opt ore pe aeroport”.  Agenţia Anatolia a anunţat că avionul a fost autorizat să redecoleze din Ankara după nouă ore de la interceptare, cu cei 35 de pasageri. La Moscova, o sursă din serviciile exporturilor de arme ruseşti a negat existenţa unei încărcături ilegale la bordul avionului sirian. „Nu există nici arme, nici componente pentru armamente la bordul aparatului.”

Televiziunea publică turcă,  TRT, preciza însă că ar fi vorba despre piese de rachete saudite materiale de comunicaţii destinate regimului liderului sirian, Bashar al-Assad, susţinut de Rusia.

La Damasc, ministrul sirian al Transporturilor a acuzat Turcia că a recurs la „un act de piraterie” prin imobilizarea avionului. 

Lupte şi refugiaţi

Tensiunea este prezentă între Turcia şi Siria, iar după bombardarea localităţii Akcakale la 3 octombrie, armata turcă răspunde la fiecare rafală a armelor siriene care ating teritoriul turc şi vizează poziţiile deţinute de trupele fidele preşedintelui Assad. Turcia, membră a NATO, a rupt relaţiile cu regimul de la Damasc, susţine insurgenţii sirieni şi adăposteşte pe solul său peste 100.000 de refugiaţi sirieni. Şi-a întărit prezenţa militară la frontiera lungă de 900 km cu Siria şi a desfăşurat în special  baterii de artilerie şi tancuri. Numeroşi civili sirieni, în majoritate femei şi copii, au trecut şi ieri frontiera cu Turcia fugind de luptele din Azmarin şi împrejurimi.

Adăposturi de prim-ajutor au fost construite de medici şi voluntari de o parte şi de alta a frontierei turco-siriană pentru a putea fi îngrijiţi refugiaţii. În Siria, marile aglomerări urbane ca Homs, Alep şi Damasc sunt teatrul violentelor confruntări dintre insurgenţi şi trupele guvernamentale. Observatorul sirian al drepturilor omului, OSDH, organizaţie apropiată opoziţiei cu baza la Londra şi care se sprijină pe o reţea de informatori în Siria, anunţa 70 de morţi înregistraţi miercuri. Surse ale insurgenţilor au precizat că au respins o contraofensivă a trupelor lui Assad  la Maarat al Nouman, după lupte care au durat 48 de ore, soldate cu moartea a cel puţin 30 de combatanţi ai opoziţiei. Maarat al Nouman, localitate strategică pe axa Damasc-Alep,  fost fondată în antichitate şi adăposteşte un celebru muzeu de mozaicuri şi mormântul lui Abu al Maari, poet arab din secolul XI. Opoziţia consideră că preluarea acestui oraş ameninţă liniile de aprovizionare a forţelor guvernamentale, angajate din august în Alep, capitala economică a Siriei.  

Ieri, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a anunţat că Siria a suspendat, în urmă cu o săptămână, importurile sale de energie electrică provenită din Turcia şi a adăugat că ţara sa este gata să reia livrările dacă vecina sa o va cere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă