20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAvion British Airways, deviat de la curs din cauza unui avion spaniol

Avion British Airways, deviat de la curs din cauza unui avion spaniol

Una dintre aeronavele companiei British Airways a a trebuit să=și schimbe cursul de pe traiectoria de aterizare pe o pistă din Gibraltar, din cauza intersectării cu un avion militar spaniol, potrivit autorităților coloniei britanice din sudul Peninsulei Iberice.

Incidentul s-a produs vineri, când zborul BA490 provenind de la Londra-Heathrow se afla la o distanţă de aproximativ 15-20 de kilometri de pista de aterizare la intrarea în Gibraltar, transmite Mediafax.

Avionul militar spaniol (de tip Lockheed P3 Orion, însărcinat cu supravegherea submarină şi maritimă) care zbura în faţa avioului de pasageri britanic, "şi-a schimbat brusc direcţia şi a urmat o altă traiectorie". Controlorii de trafic aerian au ordonat echipajului aeronavei British Airways să schimbe direcţia pentru a menţine distanţa de securitate.

"Guvernul din Gibraltar aşteaptă un raport complet cu privire la acest incident, pentru a şti dacă avionul militar spaniol a făcut o incursiune în spaţiul aerian deasupra apelor teritoriale ale coloniei britanice Gibraltar", potrivit unui comunicat al autorităţilor.

Spania a cedat teritoriul Gibraltar (de 7 kilometri pătraţi, având 30.000 de locuitori) prin Tratatul de la Utrecht din 1713, mai scrie Mediafax.

Ulterior, Madridul a cerut retrocedarea "Penon" ("stâncă" în limba spaniolă). În perioada 1969-1985, la zece ani după moartea dictatorului Francisco Franco, Spania şi-a închis frontiera terestră cu această regiune. În 2013, nave spaniole au efectuat 496 de incursiuni ilegale în apele teritoriale ale coloniei britanice, potrivit unui raport al Foreign Office.

Cele mai citite

Prețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului a scăzut, iar producția de cereale este în creștere

Alimentele de bază, în special pâinea și produsele de panificație, s-au dublat în ultimii doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Deși avem...

Turcia, accesibilă numai cu buletinul, va fi destinația vedetă a verii

Paralela45 se așteaptă la o creștere de 8% a numărului turiștilor săi pe zboruri charter și de 12% pe circuite, în acest an, odată...

Ciolacu: Cu salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că toate deciziile referitoare la salariul minim au fost luate în coaliţia de guvernare, iar cheltuielile bugetare nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă