-1.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023
AcasăSpecialAvertisment OMS: Eforturile la nivel mondial împotriva tuberculozei sunt insuficiente

Avertisment OMS: Eforturile la nivel mondial împotriva tuberculozei sunt insuficiente

Autoritățile din domeniul sănătății din lumea întreagă trebuie să acționeze mult mai repede pentru a preveni, detecta și trata o epidemie gravă de tuberculoză pentru a reduce infecțiile și decesele cauzate de această boală până în 2030, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În raportul său anual privind combaterea tuberculozei, o boală foarte contagioasă de plămâni care ucide tot mai mulți oameni în fiecare an decât HIV și malaria la un loc, OMS atrage atenţia că s-au înregistrat slabe progrese în acest sens și cere angajament politic curajos, precum și sporirea finanțărilor în acest domeniu. "Fără aceste lucruri omenirea va continua mai degrabă să fie martoră la evoluția epidemiei decât să o combată", susţine organizaţia.

Progresul slab în combaterea tuberculozei este o tragedie pentru milioane de oameni care suferă de această maladie, a declarat directorul programului pentru tuberculoză din cadrul OMS, Mario Raviglione. Pentru a salva mai multe vieți acum, trebuie să obținem noi teste rapide de recomandare, medicamente și modalități de regim pentru cei care au nevoie. Acțiunile actuale și investițiile sunt mult mai mici decât este nevoie, a adăugat Raviglione, potrivit Reuters.

La nivel mondial, în 2015 au fost estimate 10,4 milioane de noi cazuri de tuberculoză, iar șase state (în ordine India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan și Africa de Sud) sunt reprezentative pentru 60% din totalul cazurilor. Circa 1,8 milioane de oameni au murit anul trecut de tuberculoză, dintre care 0,4 erau infectați și cu virusul HIV care cauzează SIDA.

Raportul arată că, deși la nivel mondial decesele cauzate de turbeculoză au scăzut cu 22% în perioada 2000-2015, maladia este încă una din cele zece cauze ale deceselor la nivel global pentru anul 2015.

Greg Elder de la organizația medicală de caritate Medici Fără Frontiere a declarat că datele din raportul OMS reprezintă o evaluare extrem de proastă, transmite Agerpres. ''Statele nu reușesc să diagnostice și să trateze milioane de oameni cu tuberculoză'', a spus Elder, adăugând că ''guvernele lumii trebuie să scoată capul din nisip și să înțeleagă că tuberculoza nu este o maladie depozitată în anii 1800, ci o vedem și o tratăm zilnic în clinicile noastre și este o amenințare fatală pentru noi toți''.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a cerut să fie făcute eforturi mari pe scară largă sau țările vor continua să fie mereu în urma acestei maladii ucigașe. Raportul avertizează că se adâncește falia între finanțele necesare pentru tratarea și prevenirea cazurilor de tuberculoză în statele sărace și cu venituri medii și fondurile actuale disponibile. În prezent deficitul de 2 miliarde de dolari, din circa 8,3 miliarde necesare pentru anul 2016, va ajunge la 6 miliarde de dolari până în 2020 dacă nu este crescută finanțarea.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciucă: Cercetarea și inovarea sunt pilonii pe care trebuie construită România de mâine

Cercetarea şi inovarea sunt elemente principale în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar investiţia în ele constituie cheia pentru a fi competitivi...

Ucraina a protestat la adresa Ungariei cerând să înceteze „retorica anti-ucraineană”

Ucraina a protestat marţi pe lângă ambasadorul Ungariei cu privire la comentariile "dispreţuitoare" făcute de premierul ungar Viktor Orban şi le-a cerut autorităţilor de...
00:00:59

Donald Trump se prevalează de al cincilea amendament al Constituției în depoziția pe care o face

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, este auzit spunând că nu a avut „absolut de ales” decât să accepte al cincilea amendament, care protejează...
Ultima oră
Pe aceeași temă