26.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023
AcasăSpecialAtacatorul de la Nisa, bisexual şi depresiv. Anchetatorii spun că nu ar...

Atacatorul de la Nisa, bisexual şi depresiv. Anchetatorii spun că nu ar fi avut o legătură cu gruparea Stat Islamic

Anchetatorii francezi au găsit în telefonul şi în computerul lui Mahomed Bouhlel mai multe fotografii făcute în Nisa, la diverse intervale de timp. Imaginile arată că acesta şi-a pregătit cu mult timp înainte atacul. Una dintre aceste fotografi a fost făcută pe 1 ianuarie 2016, transmite Digi24.

Francois Molins, procurorul general al Franţei a declarat că „am stabilit că atacatorul a vizitat de mai multe ori zona (Promenade des Anglais – n.r.) în zilele precedente atacului. A traversat cu camionul Nisa, de la est la vest. S-a oprit în dreptul Hotelului Negresco. A făcut traseul de mai multe ori şi a făcut fotografii în tot acest timp. O imagine din telefonul său, făcută pe 1 ianuarie, arată că era pe terasa unui restaurant.

De la începutul lunii iulie a căutat pe internet informaţii despre organizarea ceremoniilor de la Nisa, dedicate Zilei Naţionale. Pe baza acestor informaţii extrase din calculatorul şi din telefonul său mobil, am ajuns la concluzia că atacul a fost premeditat. Nu sunt informaţii privind o legătură a atacatorului cu gruparea Stat Islamic, dar credem că era interesat de acţiunile ISIS”.

Anchetatorii care au realizat profilul atacatorului spun că acesta era bisexual: „În telefonul lui au fost găsite fotografii cu multe cuceriri feminine, dar şi masculine. Se mai ştie că tunisianul Mohamed Bouhlel suferea de depresie de mulţi ani, consuma alcool şi nu reuşea să ţină Ramadanul”.

Specialiştii spun că tocmai aceşti oameni sunt vulnerabili faţă de fenomenul radicalizării rapide. „Schimba câte trei-patru femei pe zi. Este un profil psihologic care ne este foarte cunoscut. La un moment, se refugiază în islamul radical, crezând că acolo îşi va găsi echilibrul”, a spus Douania Bouzar, de la Centrul de prevenire a derivelor sectariene.

„Radicalizarea poate avea loc în timp record. Ea poate avea loc chiar în ziua atentatului, pentru că ideologii islamişti spun că atentatul sinucigaş, atentatul martir cum îl numesc ei, duce la iertarea tuturor păcatelor”, a adăugat Mohamed Sifaoui, specialist în terorism.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR au scăzut. Câți bani are România în conturile din străinătate

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53,082 miliarde de euro, la 31 mai 2023, în scădere cu 0,49%,...

Rezervele valutare ale BNR au scăzut. Câți bani are România în conturile din străinătate

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53,082 miliarde de euro, la 31 mai 2023, în scădere cu 0,49%,...
00:02:06

VIDEO: De ce contează faptul că prințul Harry va depune mărturie?

Prințul Harry va deveni primul membru al familiei regale britanice care va apărea în boxa martorilor din anii 1890 încoace. Dar de ce contează...
Ultima oră
Pe aceeași temă